Findiesel Oy

Chiptuning

 

 Teemme dieselajoneuvojen yksilölliset ohjelmoinnit (Chip-tuning, lastutus) asiakkaan toiveiden mukaan ajouneuvon alkuperäistä ohjelmaa muokaten. Kaikki ohjelmamuutokset tekee yrittäjä itse ja vain erikoistapauksissa käytetään muita ohjelmatoimittajia.

Henkilö- ja pakettiautojen softamuutosten vahvinta osaamista on VAG dieselit, Audi, VW, Skoda ja Seat. Muitakin merkkejä tehdään mutta vähenevässä määrin.

Bensiinimoottorisiin VAG-konsernin autoihin on asennettu APR:n softaa muutaman auton vuosivauhdilla (9/-18).

Muutaman viime vuoden aikana painotus ja mielenkiinto on kääntynyt maa- ja metsätalouskoneiden softamuutosten suuntaan. Traktorien tehonmittaus PTO-dynamometrilla on ollut kuvassa mukana v. 2012 lähtien ja merkkikohtaista testauskalustoa on päämerkkeihin eli JD, CNH ja AGCO. Jotain erikoisosaamistakin on tullut joista kannattaa mainita:

 • AGCO Power (Sisudiesel) urealaitteiston pimennys ohjelmasta, talvella 2014.
 • AGCO Power N93, N103 EGR:n sulku, talvi 2014.
 • AGCO Power EEM4-ohjelmointi diagnostiikkapistokkeen kautta (ei ECUn avaamista), 1/2014.
 • JD 30-sarjan EGR-deletointi (6-syl toimii kokonaan ilman venttiiliä), 9/2013.
 • JD R- ja M-sarja EGR:n sulkeminen, 2/2013.
 • JD M-sarja: nopeuden nosto 43 -> 50 km/h eco-vaihteistolla. 4-pyttyisissä toistaiseksi 43 -> 46 km/h. 11/2014.  JD M-sarja menee 58 km/h 9/2015 alkaen.
 • MF DynaVT DTM: tehonrajoituksen ohitus 5/2014.
 • Valtra ym. Tier4F viritys ja ureajutut onnistuu 9/2015 alkaen huoltoportin kautta.
 • Fendt/Deutz T4i ureadelete 5/2016.
 • JD R-sarja urea off 7/2016.
 • CNH Tier4a urea delete 2016.
 • JD 1. R-sarja (ilman ureaa), DPF ja VGT delete 2017.
 • CNH Tier4b urea delete 7/2018. 

Traktoreista ohjelmoidaan oikeastaan kaikki CR-moottoriset ja lisäksi MF:n Perkinsit jakajapumpulla ja Deutzit vanhoilla pumppukoneilla.

Sisun VP-jakajapumpulliset EEM2 -laitteet on sivussa niin pitkään kun saatavilla ei ole diagnostiikkaportin kautta toimivaa ohjelmointityökalua.

 

Sisudiesel EEM3 -ohjelmoinnit

 

Teknologia

 Alkuvuodesta 2012 lähtien Findiesel on panostanut erityisesti Valtran N- ja T- sarjan traktoreissa käytettävien  Sisudiesel-commonrail moottoreiden ohjaukseen. Ohjainlaitteena näissä on aina vuosimalliin 2012-13 asti EEM3 joka perustuu Boschin EDC7 -teknologiaan. Uudemmissa 3-sarjalaisissa on sitten EEM4-ohjain.

Polttoaineen syöttöä hallitaan aivan samalla tavoin kuin 2000-luvun henkilöautoissa. Kaasupolkimella pyydetään tiettyä ruiskutusmäärää jota sitten rajoitetaan kartoilla ja käyrillä ohjelmassa. Perusteholle ja eri lisätehoille on omat käyränsä, joissa on suurin salllittu polttoainemäärä kullakin kierrosluvulla. Lisäksi on kartta (ns. savukartta), jossa määritellään suurin sallittu polttoainemäärä kullakin ahtopaineella ja kierrosluvulla. Näin estetään moottorin savutus ja pyritään optimoimaan ilma/polttoaine -seossuhde. 

Ruiskutuksessa on käytössä yksi tai kaksi esiruiskutusta ja pääruiskutus. Kaikkien ruiskutusvaihdeiden ajoitusta hallitaan omilla kartoilla ja ruiskutuspaineelle on oma karttansa, kierrosluvun ja ruiskutusmäärän suhteen.

Haluttu ruiskutusmäärä muodostuu käytetystä ruiskutuspaineesta ja suuttimen aukioloajasta. Tälle on oma karttansa, ns. duraatiokartta tai suutinkartta.

Ahtopainetta ei ohjata sähköisesti vaan osassa moottoreista on tavallinen (vanhanaikainen) hukkaportiton ahdin, jossa ahtopaineen määrää vain moottorin kierrosluku ja sen tuottama teho. Suuressa osassa N- ja T- Valtroja on hukkaportillinen ahdin, jonka tuottama suurin ahtopaine määräytyy hukkaportin jousen kireydestä (esim. N142:ssa 1,5 bar).

Moottorin käynnistykseen on oma karttansa, jossa määritellään ruiskutusmäärä kierrosluvun ja moottorin lämpötilan mukaan. 

 

Huonoista ohjelmamuutoksista aiheutuvat ongelmat

Liiankin yleinen tapa nostaa moottorin tehoa on nostaa vain duraatiokartan arvoja. Silloin suuttimet pidetään auki pidempään kuin vakiona, mutta kaikki muut ohjelman laskenta-arvot pysyvät samana. Tästä seuraa se, että seossuhde menee rikkaammaksi kaikilla niillä ruiskutumäärillä ja kierrosluvuilla mistä karttaa on muutettu. Myös ruiskutuksen ajoitus jää muuttamatta ja ruiskutus vain jatkuu pidemmälle työtahtia. Näistä kaikista seuraa se että pakokaasun lämpötila nousee korkeammaksi kuin olisi tarkoitus, mikä helposti johtaa moottorin ylikuumenemiseen ja pakosarjan kestävyysongelmiin. Äärimmilleen vietynä ahtimen hukkaportissa ei enää riitä kapasiteetti ja ahtopaine lähtee karkaamaan liian korkeaksi aiheuttaen ahtimen ennenaikaisen rikon.

 

Parempi tapa tehdä EEM3  tehonlisäys

1. Määritellään haluttu vääntömomenttikäyrä, josta saadaan myös tehokäyrä.

2. Excel-laskenta tarvittavasta ruiskutusmäärästä, jotta saadaan haluttu vääntömomentti kullakin kierrosluvulla

- lähtötietoa löytyy aivan riittävästi netistä, jotta saadaan muodostettua oikeat, hyvinkin tarkat kertoimet 

-dynamometritesteillä on varmennettu kertoimia usealla kymmenellä traktorilla

3. Muutetaan EEM3-ohjelmasta vääntökäyrien ruiskutusmäärät laskentatuloksen mukaan.

4. Tarkistetaan että 'savukartta' ei rajoita syöttömäärää alemmksi kuin vääntökäyrät ja että savukartta on muutenkin järkevä, eikä liian 'kirveellä veistetty'.

5. Tarkistetaan että pääruiskutuksen ennakkokartta on ok.

-Tämän muuttelu on kaikkein riskialtteinta puuhaa, mutta antaa joskus myös hyviä tuloksia mm. kulutuksen suhteen.

- Aikaistaminen lisää typenoksidipäästöjä, mutta vähentää savutusta tiettyyn rajaan. Riittäbän aikainen ruiskutuksen alkaminen takaa parhaan hyötysuhteen eli pienimmän polttoaineen kulutuksen.

6. Muutetaan ruiskutuspainekartta 

-sopivan paljon painetta huomioiden ruiskutusmäärä ja muutosten jälkeen ruiskutusaika, että se on järkevä.

-jos painetta ei nosteta niin suurilla ruiskutusmäärillä ruiskutusaika menee turhan pitkäksi -> liikaa lämpöä eikä tehoa -> kulutus ja lämpöongelmat lisääntyvät.

7. TARKISTETAAN että duraatiokartta riittää aiotulle ruiskutusmäärälle.

- yleensä riittää. Jos ei, niin jatketaan sekä akselia että kartan arvoja suunnilleen samassa suhteessa.
 

AGCO Power EEM4 -ohjelmoinnit

Tätä moottorinohjausta käytetään Valtran 3-sarjassa, Fergun 66-, 76, ja 86 sarjassa v. 2013 lähtien, joissain JCB:n uusissa malleissa ja mm. Komatsun metsäkoneissa. Teknologia on samaa kuin uusimmissa automalleissa käytettävä Bosch EDC17. 

Suurin ero edelliseen EEM3:een on siinä että moottorien kartat on paljon paremmin kohdillaan kun NOx päästöt hoidellaan urearuiskutuksella tai ulkoisella EGR:llä (3 syl). Hyötysuhteen kannalta ei ole niin paljon enää tehtävissä kuin oli EEM3:ssa. Voi olla että ruiskutuspaineen suhteen on menty ääripäästä toiseen, ainakaan nostamistarvetta ei näyttäisi olevan. Ennakkokartoissa on joissain malleissa mielenkiintoisia portaita ja vakioruiskutusmääriä suuremmilla määrillä saattaa tulla yllättäviä arvoja. Seoskartan muuttaminen parantaa moottorin vastetta selvästi, vakionahan ahtopaineen nousua ja sen myötä ruiskutusmäärän nousua saa odotella pahimmillaan useita sekunteja.

 

 John Deere  30-sarjan EGR

 Vakiona 30-sarjan koneissa on pakokaasun ulkoinen takaisinkierrätys, jota säädetään sähkötoimisella venttiilillä. Takaisinkierrätettävä pakokaasu menee lämmönsiirtimen läpi, jossa pakokaasusta siirretään lämpöä jäähdytysnesteeseen. Toisin kuin henkilöautoissa, pakokaasua kierrätetään myös täydellä kuormituksella, eli käytännössä koko ajan!

Ahtimena on BorgWarnerin säätyvägeometrinen eli VGT-turbo. Vakiona ahtimen ohjaus toimii niin että turbiinin johdinsiivet käyttävät vain osaa koko liikeradasta niin, että ahtopaine (ja pakosarjan paine) on moottorin kuormitukseen nähden koko ajan korkea. Maksimissaan vakiossa 6930:ssä ahtopaine on n. 1,7 bar. Se miksi käytetään näin korkeaa painetta johtuu juuri EGR:stä. Kun turbiinin johdinsiivet pidetään ahtaalla ( lievänä pakokaasujarruna) virtaa pakokaasua varmasti takaisinkierron kautta moottoriin. Myös riittävä hapen määrä taataan sillä että ahdin pyörii kovaa ja haukkoo ilmaa koneeseen. Tällainen kova ahtaminen ja pakokaasun kierrätys on suurena syynä siihen miksi 30-sarjan koneissa on selvästi suurempi polttoaineen kulutus kuin 20-sarjan koneissa.

Jos EGR suljetaan väärällä tavalla ohjelmasta, on seurauksena koko ahtimen ohjausjärjestelmän lamaantuminen. Syytä tähän ilmiöön ei ole tiedossa, mutta seurauksena on kuitenkin se, että turbiinin johdinsiivet on kovemmassa kuormituksessa aivan kiinni, eli ahtimen kuormitus on kovimmillaan. Myös moottorin, ennen kaikkea mäntien ja sylinterinkannen lämpökuormitus on hurjan kova työkäytössä kun pakokaasua puristetaan pienistä johdinsiipien rakosista moottorista ulos. Testerillä saatiin helposti yli kahden kilon ahtopaineita tieajossa ilman peräkärriä, ja kiihdyttely lopetettiiinkin heti alkuunsa.

Oikealla tavalla EGR.n sulkeminen tuottaa täysin päinvastaisia ja positiivisia tuloksia. Vakio 6930:ssä ahtopaine putoaa testerinajojen perusteella noin 1 kiloon ja samalla nähtiin että johdinsiivet liikkuvat paljon enemmän auki-asennon puolella. Ahtimen kuormitus pienenee, ahtimen elinikä kasvaa, polttoaineen kulutus pienenee ja lisäksi tulevat kaikki edut jäähdytyspuolella. Laippaamalla pako- ja imusarjan yhteet voidaan koko EGR-putkisto ja lämmönsiirrin poistaa. Sähköinen EGR-venttiili jää paikoilleen imusarjaan ja sähkötöpseli on tietysti pidettävä kytkettynä, vaikka se ei mitään teekään.

Jos EGR- venttiili on päässyt niin huonoon kuntoon, että se antaa vakio-ohjelmalla vikakoodin heti kun laittaa virrat päälle, ei softamuutoksella tilannetta voida ainakaan vielä korjata. Jos vikakoodi tulee vasta hetken ajon jälkeen, on erittäin todennäköistä että vikakoodia ei enää tule kun ohjelmasta on EGR:n toiminta poistettu. Dataa saadaan koko ajan lisää kun eriasteisesti viallisia koneita tulee vastaan.

!! Update 10/2013: 30-sarjasta voi EGR venttiilin irrottaa johtosarjasta, saamme ohjelman muutettua niin ettei tule vikakoodeja eikä tehonalennusta. Traktori toimii ohjelmamuutoksen jälkeen täysin normaalisti vaikka viallisella venttilillä, joka antaa vakio-ohjelmalla heti virtojen kytkemisen jälkeen vikakoodia 2791.xx. Toimii kaikissa 6.8 ja 9-litraisissa mutta valitettavasti nelipyttyisissä antaa vielä 1569.31 Power Derate -ilmoituksen jos töpselin irroittaa.

 

John Deere metsäkoneet ja niiden 'viritys'

Harvestereissa 1070E ja 1170E (tier3) on sama 6.8-litrainen moottori kuin 30-sarjan traktoreissa. Niinpä niistä löytyy myös samanlainen EGR kaikkine ominaisuuksineen.

Harvesterissa moottorin kuormitus on täysin erilainen kuin traktorissa. Moottori pyörittää vain hydraulipumppua, mitään mekaanista voimansiirtoa ei ole. Siksi moottori käy melko vakiokierroksilla, joka testatuissa koneissa on 1600 rpm. Kierrosluku vaihtelee hieman kuormitusvaihteluista johtuen, yleensä välillä 1500-1850 rpm. Harvennushommiin tarkoitetussa 1070E:ssä keskikulutus on pitkällä ajalla 10-12 l/h ja hetkellinen kulutus vaihtelee 4...30 l/h välillä. Keskikulutusta suuremmat kulutukset on hyvin lyhyitä purskeita, eli moottori käy suurella kuormituksella sykäyksittäin aina kun hydrauliikkaa kuormitetaan useilla samanaikaisilla toiminnoilla.

Ahtimena on siis samanlainen BorgWarner VGT-ahdin kuin traktoreissa. EGR suljettuna ahtopaine vaihtelee 1600 kierroksella ajettaessa 0,2-0,7 bar välillä, kun hetkellinen kulutus on 4-30 l/h. Ahtopaine on siis yllättävänkin matala myös kuormitushuipuissa. Ahtimen johdinsiipiä ohjataan niin, että ahtimen kierrosluku on pienellä kuormalla n. 50 krpm ja kuormitushuipussakin vain 70 krpm. Ahdin pyörii siis melko vakionopeutta koko ajan, osin siitäkin syystä että kuormitushuiput on niin lyhyitä ettei ahdin ehdi ottaa kierroksia. 

30 l/h kulutus kierroksilla 1600 rpm = 88,5 mg/isku. Vakio-ohjelmassa on vielä reserviä eli moottori menee hyvin harvoin polvilleen. Normaalista John Deeren ohjelmoinnista tai lastutuksesta, jossa vain nostetaan maksimiruiskutusmäärää, ei ole 1070E Harvesterissa mitään hyötyä, tai ne harvat hyödyn hetket kun vakiotehoa suurempaa tehoa tarvitaan, ei ole edes jokapäiväisiä.

Polttoaineen kulutuksen vähentäminen JD harvesterissa onkin melkoisen haasteellinen homma. (Tietenkin keskikulutusmittarin saa näyttämään pieniä lukemia mutta ne eivät ole todellisia).

JD iT4 metsäkoneet ja traktorit

Juttua tulee jossain vaiheessa. Lähinnä ahtimen toiminnasta ja johdinsiivikon kulumisen vaikutuksesta.

 

Viimeisimmät softaukset alimpana (päiv. 3.6.2019)

 

 • Skoda Superb 1.9 TDI PD DPF -09: 110hv/273Nm -> 139hv/318Nm. Kulutus tippui pitkällä aikavälillä reilu 0,5 l/ 100km.
 • VW T4 ACV 2003: 109/259 -> 130hv/350Nm@2080 rpm (vauhtipyörä tärisee...)
 • VW T5 131hp DPF 4mot 2007:  50-100 km/h nelosella  11,7 -> 8,6 sek.
 • BMW 530d 2003: 195/385 -> 224hv/490Nm
 • Skoda Octavia 2.0 TDI PD BKD : 176kW pyörätehoa @5200rpm. Suuttimet Race1287+, ahdin GTB2260VK servolla, NPS kansi, 3" putkisto. Säätö kesken, kokeillaan miten korkeilla kierroksilla antaa tehoa nyt kun kierrosrajoitin löytyi. Kulutus kuulemma 4,9 l/100km...
 • VW Golf V 4M BKD: 211hv/428Nm. Ahtimena Fin-Turbo GT1852V, muuten vakio hardware.
 • VW T4 ACV 75kW 2001: 173 hv/400 Nm. Ahtimena GT2052V (AXL:n vakio) ja suuttimet DSS Stg2. Kantta vähän hiplattu.
 • Opel Omega 2.2 DTI -01: 140hv/340Nm. Vakiona pitäisi olla 120/250Nm, ei mitattu. VP30/44 pumpun aivot limitoi tehoa?
 • VW Bora 1.9 TDI ATD: vakiona 117hv ja 270Nm. Nyt 165hv/340Nm. VB ahdin, muuten vakio-osat.
 • Dieselalkuvoimaa BMW 335dA: vakio 289hv ja 571Nm     ->    335,9hv ja 699,9 Nm
 • BMW E61 525dA -05: 180/400  -> 217hv ja 480Nm
 • VW Passat AFN: Race520-suuttimet, FIN-Turbon GT1856V, keula IC ja putkisto, 240mm kytkin kovalla vp:llä. 195 hv ja 390Nm/2300rpm.
 • Leon ASZ: 143 ja 329 -> 161 hv ja 399Nm@2300 rpm. Teho jätettiin asiakkaan toiveesta maltilliseksi.
 • Golf 5 BKD 4M: Fin-Turbon VB-hybridiahtimella 195 hv ja 400Nm.
 • Ford Transit Connect 1.8 TDCI  Delphin ECUlla ja ruiskutuslaitteilla: 94/230  ->   116hv/270Nm. 
 • MB C200CDI -02: vakiona 118hv ja 265Nm, muutettuna 165hv ja 365Nm. 
 • Seat Leon ALH: DSS Stg2 suuttimilla ja 1749VB ahtimella custom softattuna 164 hv ja 349 Nm. Vakiokytkimellä.
 • Audi A4 1.9 PD DPF -06: 133hv ja 330Nm. 
 • Seat Leon ALH ralliauto: DSS Ultime2 suuttimet, FIN-Turbon hukkaporttiahdin, iso cooleri ja 2,5" putkisto. 235 hv ja 420Nm. Vetoja täysillä 5500rpm saakka. Vielä vakio kansi ja nokka-akseli...
 • BMW 330dA  -01: 189hv -> 229 hv.  Automaatin kanssa ei väännön mittaaminen onnistunut luotettavasti. Noin 100Nm tuli lisää.
 • VW Passat PD170: DPF deletoitu vikatilojen takia, nyt 1000 km takana ilman vikatiloja.
 • Skoda Superb 2.0 PD DPF vm -06: DPF delete, 165 hv/380Nm.
 • VW New Beetle 90 hv ALH jenkkimalli: 175hv/360nm vakiokytkimellä. DSS Ultime1, 1749VB ahdin.
 • MB C220CDIA -02:
 • Hyundai i30 1.6 CRDi 90hv DPF: 125 hv ja 280 Nm.
 • VW Bora AGR GT15/20 ahtimella ja Ultime1 suuttimilla: 152 hv ja 370 Nm.
 • VW Passat AHU, Race520 suuttimet ja Schwitser S1-ahdin: 189hv ja 400Nm  (vakio kytkin ja vp!)
 • VW Multivan 151 hv AHY: DSS Stg3, GT2256V (vakioahtimeen vaihdettu T5 174hv:n kompurapyörä): 213hv ja 430Nm. Suuttimissa olisi vielä varaa aika paljon, ahdin ja vauhtipyörä rajoittaa.
 • Peugeot 406 HDI -04: 113hv/260Nm -> 136hv/310Nm.
 • BMW 330d -04: 245hv ja 550Nm. Cooleri huono tai ei saatu jäähdytettyä, ahtolämpö yli 100 astetta.
 • VW T5 2.5 TDI AXD -04, AXE:n ahdin: 185 hv ja 470Nm. 
 • BMW 530d -99, GT2360V ahdin (FIN-Turbo), isompi cooleri: 248hv ja 571Nm.
 • VW T4 ACV -96, DSS Stage2 suuttimet, BMW:n GT2260V -ahdin ja 2,5" putkisto: 225hv ja 420Nm@3000 rpm.
 • MB C200CDI -00: 160 hv ja 345Nm.
 • VW Golf V BKD, GT1749VB-hybridi: 195hv ja 415Nm.
 • Audi A6 110hv  AVG -00: 140 hv ja 316Nm.
 • Fiat Ducato 2.0 JTD -05: 90/250 -> 125 hv ja 310Nm
 • VW Golf ALH -01: Race520 suuttimet ja 1749VB ahdin: 175 hv ja 340Nm@2500 rpm. Kytkin meinaa välillä luistella. Luistelu loppui kuulemma parin päivän kuluttua.
 • Ford Transit 85 T280 2.0 TDDI -03: Vakiona 88hv ja 230Nm. Muutetulla ohjelmalla 124 hv ja 276Nm. Aika mukavasti tuli lisää voimaa.
 • MB E270CDIA -03: Vakiona 179/427, muutettuna  211hv ja 495Nm.
 • VW Golf 1.6 TDI vm. 2010: vakiona 105hv ja 235Nm.  Tuning-boksilla 'huimat' 115 hv ja 252Nm. Vielä joutuu odottelemaan ohjelmointikaluja tähän 1.6 TDI moottoriin.
 • VW Passat 2.0 TDI PD Siemens PPD: vakiona 168hv ja 380Nm, muutettuna 189hv ja 407Nm.
 • MB E220 CDIA -05: peruslastutus  Koillismaalla.
 • Valtra N121 -07: korjattu liikkeellelähdön nyykähtämis- ja sammumisilmiö ja samalla vähän ruutia lisää muutenkin. 
 • VW Golf ALH -01: vakiona 96/217 ja muutettuna 123 hv ja 275 Nm, vakio-osilla.
 • VW Golf ALH -00: vakiona 102/220.  DSS Stg2 suuttimet ja vakio-ohjelma: 133 hv ja 310Nm.   Softalla 166 hv ja 350Nm, vielä vakioahtimella!
 • Seat Leon ALH -01 :  Race-suuttimet, GTB2260VK ahdin, iso cooleri.  205 hv ja 422Nm.
 • VW Golf AGR -00: GT15/20 ahdin, DSS Stg2 suuttimet,  152 hv ja 330Nm.
 • Volvo V70 D5 -08: 192/422 ->  217hv ja 505Nm.
 • Seat Leon 2.0 TDI BKD -06: 152/372  -> 180 hv ja 439 Nm.
 • VW Jetta 2.0 TDI BKD -06: FIN-Turbon GT1749VB ahtimella 198hv ja 416Nm.
 • MB C200CDI -06 DPF: vakiona 125hv ja 280Nm, muutettuna 165hv ja 377Nm.
 • Skoda Octavia ALH. GT1749VB ahdin. Vakiona 102hv ja 221Nm.  DSS Ultime1 suuttimilla ja softalla 181hv ja 358Nm ja taas vakiokytkimellä.
 • VW Golf 1.9 TDI -08: 101hv/256Nm ->  141hv ja 310nm.
 • Audi A4Q 2.5 TDI AKE -03:   voimaa tulee mitä tulee (pumpun ECU rajoittaa) ja kulutus 6,8 -> 6,0 l/100km.
 • Työn alla Iveco Trakker -07 500hp. Viritetty onnistuneesti 20.2.2011 ja kulutus ym. seuranta päällä.
 • Audi A4Q 2.0 TDI -07 BRD:  DPF-delete Siemensin softasta ja n. 200 hv/450Nm. Kulutus tippui selvästi.
 • Audi A4Q 3.0 TDI man. -06: vakiona 204 hv/450Nm  ->  DPF deletoitu ja syöttömäärien perusteella 300hv ja n. 600Nm.
 • BMW 530d -05:  vakiona 218hv/500Nm -> 284 hv ja 596Nm (ilman alalle tyypillistä duraatiokarttojen huijausta).
 • VW Bora Variant 1.9 TDI -01 AJM: Vaihdettu PD150 -moottorin ahdin eli GT1749VB. Softattuna tulos 174 hv@3300rpm  ja 405 Nm@2900rpm. Ahtaa näillä tehoilla väkisin 1,5 bar aina 4500 rpm asti mutta pakosarjan paine pysyy onneksi 2 barissa.
 • Valtra T-sarja 171/191 työn alla. Tavoitteena tehdä muutokset *oikealla* tavalla, ei huijaamalla ruiskutusaikakartoista.
 • Sisu 500hv -06 Renault/Volvo-tekniikalla  työn  alla. Todella laiska ottamaan kierroksia eli tavoite on saada herkkyyttä lisää, ei niinkään maksimitehoa. Kysessä välimallin auto jossa diagnooosipistoke ei ole kelvollinen datan siirtoon, joudutaan käyttämään muita keinoja. 
 •  
 • VW Passat 1.9 TDI 90hv AHU:   DSS Stg2 suuttimet, vakioahdin ja customoitu ohjelma: 139hv ja 313Nm. 
 • Audi A4 1.9 TDI 100hv AVB:  vakiona 111hv ja 267Nm, muutettuna 146hv ja 326Nm.
 • VW T4 2.5 TDI ACV:  muutettu 151hv AHY- moottorin ohjelma ja GT2252V-ahdin, DSS Stg2 ja 2,5" putkisto.  Otettu käyttövarmuutta korostaen 197 hv ja 385Nm.
 • VW Golf ALH: Ultime1 suuttimet ja GT1749VB ahdin, 180hv ja 350Nm. Vakiokytkin piti rullilla jopa 400Nm mutta tuskin kovin pitkään.
 • VW Golf ALH: Ultime2, GT1852V, iso cooleri, putkisto. 220hv ja 437nm. Vakionokalla ja -kannella.
 • VW Passat PD170:  DPF off, 192hv ja 445Nm. Pakokaasun lämpötila menee  rullilla yli 900C, tiellä jää nollakelillä alle.
 • VW Golf 1.9 TDI ATD -02: vakio 115hv 260Nm. Gt1749VB ahtimella 156hv ja 330Nm. 
 • BMW 320d -03: 150hv/340Nm -> 179 hv ja 397Nm.
 • VW Passat 3C 2.0 TDI 8V: vakiona 145/315, muutettuna 167/385.
 • VW T4 2.5 TDI ACV -02: vakiona 112/270, muutettuna 150 hv ja 350Nm. Ahtimeen vaihdettu suurempi kompurapyörä.
 • VW Passat AHU: Vakiona antoin 90hv ja 217Nm. DSS Basic suuttimilla ja ohjelmalla 127hv ja 310Nm.
 • BMW E90 325d -08: vakiona 198hv ja 420Nm. Ohjelmamuutoksilla sai 240hv ja 520Nm ilman duraatiokarttojen 'naplaamista'. Vetää tyhjäkäynniltä aina 4700rpm saakka silleen kivasti :).
 •  
 • Volvo FH12 420:  Vääntö nostettiin 2400Nm lukemiin ja tehoa n. 480 heppaa.
 • Volvo S80 2.5 TDI:  ahdin vaihdettu FIN-turbon hybridiin ja softalla uudet lukemat 201,5 hv ja 404Nm.
 • Skoda Octavia 2.0 TDI BKD:  R1287 suuttimet ja GTB2260VK ahdin, käynyt aiemminkin, nyt uusi kansi jossa pakokanavat hiukan portattu ja S3:n cooleri keulalla.  Tulos 272 hv ja 515Nm savuttomasti. Vakiokatti paikoillaan...
 • Honda Accord 2.2 iDTEC -08 EDC17:  vakiona 149,8 hv ja 350Nm, muutettuna 179 hv ja 392Nm. 
 • Volvo S60 D (2.4) -05:  Vakiona 131 hv 311Nm, muutettuna 190hv ja 380Nm. Pakoputkistosta poistettu joku loukku ja softakin taipui tähän pienen veivaamisen jälkeen.  
 • Matkailuauto Fiat Ducato 2.8 JTD -01: vakiona 127hv ja 265Nm. Ohjelmoituna 144hv ja 305Nm.
 • Audi A4 2.0 TDI 140hv BPW -07: DPF poistettu ja 169hv/385Nm.
 • Skoda Octavia 1.9 TDI ASV -03: DSS Stg2 ja ohjelmalla 153hv ja 335Nm.
 • BMW 530dA -00: vakiona 187hv/365Nm, ohjelmoituna 228hv ja 468Nm.
 • Sisu R500 -06: nosteltu vakiosta 440hv/2050Nm -> 500hv/2450Nm. Käytännön tuloksia saadaan pikkuhiljaa.
 • BMW 535d -05: vakiona 272hv ja 578Nm. Poistettu DPF ja ohjelmoitu 340hv ja 692Nm. EIKÄ OLE duraatiokarttaan koskettu :).
 • Etelä-Suomessa 3 kpl 2.0 TDI PD A4 Audeja, parista oli tippunut DPF pois ;).
 • VW T5 Multivan 2.5 TDI -04: vakiona 180hv ja 440Nm, ohjelmoituna 205hv ja 535Nm. Tehoa ei kannata vakiokökköpakosarjalla enempää laittaa, ei paljon muuta tapahdu kuin pakopaine nousee.  Keskikulutus tippui 0,7 l/100km!
 • Audeista taas tipahdellut DPF:iä pois niin pitänyt niistä softaa näplätä. 
 • Liettuassa etätyönä viritetty onnistuneesti ja ilman duraatiokartan manipulointia Case Maxxum 115 -> 155 heppaiseksi. Vaikka oli eritehoisten moottorien ohjelmia joita vertailla niin kaikkien tarvittavien erojen löytäminen oli pitkä prosessi. Suoraan ei voi laittaa tehokkaampaa ohjelmaa koska vaihdelaatikon ohjainlaite ei sitä hyväksy. Näillä opeilla onnistuu myös IVECO kuorma-autojen viritys.
 • Ralli-TDI-Leoniin päivitystä: ahtimeksi vaihtui siis FIN-Turbo tasapainottama K16, joka on peräisi Mersun Ategosta. Suuttimet edelleen DSS Ultime_2 ja pumppuna vakio ALH. Kansi ja nokka vakiot. Tehoa tuli 240 hv välillä 5000-5600 rpm ja huippuvääntö 430Nm@3200rpm. Eli aluetta tuossa on ihan kivasti rallikäyttöön. Ahtoja 1,7 bar ja pakopainetta max 2,7 bar. Polttoaineen lämpö jos nousee yli 50 asteen niin teho lähtee tippumaan kuin lehmän häntä.
 • VW Touareg V10 TDI: vakiona vähän mitäänsanomaton mutta piristyi kyllä.
 • Audi A6 2.0 TDI BLB: vakiona 151hv ja 360Nm, ohjelmamuutosten jälkeen 178hv ja 416Nm.
 • T5 Transportereita muuteltu, yhdestä DPF pois ja toisessa oli jonkun ketjulastufirman 'eko'-ohjelma. 
 • Crafteristakin tippui DPF:n sisukset pois.
 • Scania 144 -96 470hv, vetäviä kierroksia koitettu nostaa.
 • Scania R500 -05 opettelussa. Tarviis lisää vakio-ohjelmia, esim. R580 ja R620. Luku kestää n. 15 min per auto.
 • BMW 535dA -05: 274hv ja 540Nm nousi 348hv ja 685Nm. Vähän piti boostata asiakkaan pyynnöstä duraatiokartoistakin kun muuten olisi jäänyt 330/630 lukemiin.
 • BMW 320d -08 EDC17: 170hv/358Nm -> 198hv ja 425Nm.
 • Octavia RS TDI -07: vakiona 190hv!! ja 380Nm.  Muutosten jälkeen 205hv ja 458Nm.
 • Cordoba ALH -01: SRE kytkin, DSS Ultime1 ja GT1852V ahdin ja sopivat softamuutokset niin tuli 190hv ja 400Nm.
 • Golf AGR -00: DSS Stg2 ja ohjelmointi, tuloksena 133hv ja 315Nm savuttomasti vakioahtimella.
 • Leon ASV -02: Ohjelmalla 140hv ja 320Nm. Muutettu paineohjatuksi kun MAF-anturi oli finaalissa. Ei siis tarvitse uutta MAF-anturia.
 • BMW 530d E39 -03 manuaali: vakio 188hv/385Nm, muutettuna 215hv/510Nm. 
 • BMW 530d E60 -05 manuaali: aiemmin tehtyä hieman viilattu äänenvaimentimien lisäyksen jälkeen, teho 282hv, vääntöä 605Nm.
 • BMW 330d E91 -08 manuaali: vakiona 233hv ja 528Nm, ohjelmamuutosten jälkeen 282hv ja 630Nm@2300rpm. Duraatiokarttoihin ei koskettu. 2000rpm kohdalta vääntöä piti rajoitella vauhtipyörän suojelemiseksi.
 • VW Passat AJM: FIN-Turbon GT1749VB ja miedohko ohjelma: 160hv ja 360Nm.
 • Opel Vivaro 2.5 CDTI -04: vakiona 127hv ja 310Nm, muutettuna 153hv ja 367Nm.
 • VW Golf 1.9 TDI 4M -99 AGR: DSS Stg2 suuttimet ja FIN-Turbon KKK-hybridi: 155hv ja 346Nm.
 • BMW 530dA E60 -03: 210hv/510Nm -> 260hv ja 580Nm. Tässä mallissa ei hiukkassuodatinta ja pienemmät suuttimet vakiona kuin DPF-malleissa. Ahdin on alipainekellolla eikä servolla ja vanhempi GT2260V eikä GTB2260VK.
 • VW Jetta 2.0 TFSI -07: vakiona 209hv ja piikkinä 300Nm. APR-softalla 237hv ja 368Nm, laajalla kierrosalueella +70Nm vakioon nähden. 
 • VW Passat AHU -99: vakiona 94hv ja 199Nm. Pelkillä DSS Basic-suuttimilla 111hv ja 255Nm, etenkin vääntö nousi kivasti!  Tyhjäkäynnin IQ oli molemmilla suuttimilla säädetty 5mg:aan.
 • Omaan DSG-Golfiin tehty DSG-vaihteiston ohjainlaitteseen muutoksia eli 'DSG-lastua'. Tip-moodissa laatikko pysyy nyt valitulla vaihteella niin pitkään kunnes kepillä käsketään vaihtaa.  Näitä ei tietääkseni suomenniemellä paljon kukaan ole ropannut.
 • Audi A2 1.4 TDI AMF-koneella ja vakiohukkaporttiahtimella. Vakiona n. 80hv ja 179Nm, muutettuna 99,7hv ja 236Nm.
 • Audi A5 3.0 TDI -08 EDC17 240hv:  Alkuperäiseen ahtimeen on FIN-turbo vaihtanut omaa tuotantoa olevan Billet-kompurapyörän ja ohjelmamuutokset alkaa pikkuhiljaa valmistua muutaman päivän hieromisen jälkeen. Ahtimen muutos lisäsi koneen läpi menevää ilmamäärää tuntuvasti ja tehoa on odotettavissa selvästi enemmän kuin vakioahtimella yleensä luvataan.  Arvio on nyt 320hv ja 700Nm, vähän on jatkettu ruiskutusaikaa kun 3500rpm jälkeen lyö rajoitin päälle eikä tuota kukaan ole löytänyt ohjelmasta.
 • VW T5 2.0 TDI vm.2011 103kW. 71-73 mg pantu syöttöä, reilu 400Nm ja n. 180hv pitäisi tulla mutta ei mitattu (nastarenkailla).
 • Audi A4 3.0 TDI -05:  n. 280-300hv ja täys hönkä 4800 rpm asti. Kolmosella menee 50-110km/h 5 sekunnissa. 
 • VW Golf 2.0 TDI -08 DSG: laitettu FIN-Turbon GT1856V-ahdin jotta pääsee hyödyntämään DSG-ohjelman muutokset. 213hv@4550rpm ja 390Nm@2500rpm. Menee 0-100km/h 7,3 sekunnissa nätillä lähdöllä ja 50-110km/h kolmosella 5,07 sekunnissa. Vetää nyt 4950 rpm asti jossa tehoa vielä 210hv. Ahtoja 1,5 ja pakopaine 2,9 bar@5000rpm.
 • Dodge Journey 2.0 CRD -09 DPF:  Vakiona auto kärsii huomattavasta alakierrosväännön puutteesta ja sammuu helposti liikkeellelähdössä. Tämä korjattu ohjelmasta, nyt hyökkää!
 • MB E200CDIA -05: vakiona 128hv/278Nm, muutettuna 161hv ja 371Nm. Laatikon toimintaa muutettu niin että lähtee herkemmin liikkeelle ja vaihtaa isommalle vaihteelle hieman entistä alemmilla kierroksilla.
 • Ford Ranger 2.5 TDCI -06: vakiona 150hv/340Nm, muutettuna 166hv ja 394Nm. Tärkein muutos käytännössä se että lähtee sammumatta liikkeelle ja kiihtyy vaivattomasti matkanopeuteen. 
 • VW Caddy 4M 1.9 TDI -09: DPF poistettu, FIN-Turbon GT1852V, Bosio Race783 ja ohjelman puukotusta ihan huolella. Tuli 208hv ja 448Nm, lambda on koko kierrosalueen 0,9-1,1 karkealla asteikolla ja pakolämmöt nousee 900:aan nelosella, ahtoja on noin 1,7. Ahtimen vaihto tuohon nelivetoon on sivusta seurattuna aivan hirveä homma, eikä ohjelman tekokaan isoille suuttimille ollut tällaiseen DPF-versioon ihan helppo juttu. Tuotossa ero vakiosuuttimiin on nimittäin todella suuri.
 • Audi A6 2.5 TDI -03 Tiptronic: autossa oli erään tunnetun ketjun ohjelma, jolla kulutus korkea ja savuakin tupsutteli turhan paljon. Ohjelma tehty uusiksi lähtökohtana tehtaan orkkisohjelma. Ensimmäinen puoli tankkia riitti 100km pidemmälle kuin ennen...
 • Skoda Octavia AHF -99: DSS Stg2 ja GT1749VB ahtimella otettiin maltilliset 170hv ja 360Nm.
 • New Holland T7050: voimaa lisätty, mittauksia tehdään kun päästään penkkiin. 
 • John Deere xx30 ECUja levitelty pöydälle ja opiskeltu anatomiaa. 
 • Skoda Superb 2.0 TSI -11: vakiona 205hv ja 290Nm. APR-ohjelmalla 245hv ja 380Nm. Myös -09 Octavia 2.0 TFSI piristetty APR:llä.
 • Iveco Trakker 500 -07 ohjelmoitu uudelleen oikeaoppisesti, suutinkartat nyt vakiot.
 • Scanian Motorola ECUt eli mm. R-sarja Euro3 ja Euro4 alkaa olla hallussa, testaillaan heti vuoden alusta. 
 • MB Sprinter 311 CDI -05: vakiona antoi 110hv ja 255Nm. Muutetulla ohjelmalla teho kipusi 170hv:aan ja vääntöäkin mukavat 350Nm.
 • Valtran Sisudiesel EEM3 (commonrail-moottorit) alkaa olla sillä tavalla hallussa että erikoisemmatkin muutokset onnistuu, esim. kovemmat pulling-viritykset. Mm. ennakot ja rail-paineet voidaan muutella ja isomman MAP-anturin skaalaus onnistuu.
 • Opel Vectra 1.9 CDTI -08: 150hv/320Nm nosteltu n. 180hv ja 380Nm tasolle. 
 • Scania R420 -05 rekan veturi: vääntöä lisää 1000-1500 rpm alueelle ja koitetaan kulutusta alas samalla. Päivitetty vielä alavääntöä lisää, nyt menee 280mg per isku ja hyvin kiskoo. Savuta ei tietenkään yhtään.
 • Valtra N142 Versu: Vakio-ohjelmalla tupsauttaa kauheat savut kun lähtee tyhjäkäynniltä polkemaan ja sitten heti 1000 rpm jälkeen loppuu veto ja sen jälkeen kierrokset nousee tahmeasti. Muutetulla ohjelmalla savut otettiin lähes kokonaan pois ja vetää koko alueella puhtaasti, eikä etukuormaajan käyttö aiheuta mitään hyytymistä. Vääntö nostettiin hiukan yli 700Nm:iin ja moottoriteho n.180 hv:aan. Mm. ennakkoa ja ruiskutuspainetta nostettu isoilla syötöillä. D-alueella jaksaa nätisti lähteä ilman kaasua liikkeelle. Kommentit 25.1.12. kuului että vetää hienosti, ei tarvii enää kaasupolkimella seistä vaan saa välillä nostella mäissäkin ettei tilannenopeudet karkaa. Lumikärrillä menee mäet 47-49km/h, vakiolla hyytyi 33-35 km/h:iin. Savuttaa kaikenkaikkiaan vähemmän kuin vakio, eikä lämpöjen kanssa todellakaan mitään ongelmaa. Kesällä lämpöasiat sitten oikeasti punnitaan mutta hyvältä näyttää.
 • John Deeren commonrail-softasta selvitelty jo lähes kaikki tarvittavat kartat ja factorit. EGR:n poistokin on testaamista vailla.
 • Valtra T162e Versu: Tässä oli vakiona kovin laiha ohjelma tyhjäkäynnin tuntumassa, ja liikkeellelähtö sen myötä vaivalloista. Korjattu ja lisätty voimaa koko kierrosalueelle samalla.  
 • Honda CR-V 2.2 CTDI -07: hiukkassuodattimelle tehty viimeinen voitelu. On muuten huonosti toteutettu tuollaisessa Hondassa koko systeemi. Suodatinpöntössä ei ole lämpöeristystä käytännössä ollenkaan (kuten on saksalaismerkeissä). Eikä pakokaasun lämpötilaa seurata ollenkaan suodattimen takapuolelta. Eli moottorinohjaus koettaa ihan sokkona polttaa suodattimeen kertynyttä nokea aika ajoin pois. Ainoa seuranta on käytännössä suodattimen aiheuttama paine-ero. Ei ole ilmeisesti kylmissä oloissa paljon testanneet Hondan pojat.
 • Volvo V50 2.0d -05: EGR tulpattu ja ohjelmasta muokattu kartat niin ettei tule vikavaloja. Autoon vaihdettu jo kahdesti lyhyellä aikaa EGR-venttiili, mutta ei enää.
 • BMW 530dxA -06: DPF delete ja voimaa. Syöttömäärän perusteella 670-680Nm ja 280-290hv. Yläkierroksilla on vielä jokin rajoitin, tulee kyllä yli 300 hv kun se löytyy. Ei ole tässäkään muutettu suuttimien duraatiokarttaa ollenkaan, vakiokartta riittää 100 mg:aan asti. Kuukauden päästä kuului raporttia että matkakulutus tippui 6,7 -> 6,1 l/100km.
 • Valtra N121 -09: Huono käynnistyminen kovilla pakkasilla, koitettu korjata ohjelmasta. Laitettu 700Nm ja 175 heppaa ja toteutuukin kulutusmittarin mukaan täysin. Yli 650Nm välillä 1000-1900rpm.
 • Volvo V70 2.4d -09: DPF off ja FIN-Turbon hybridiahdin -> otettiin 247hv ja 530Nm. Vakiocooleri ja -putkisto vaihtuu vielä parempiin.
 • BMW 525dA -05: DPF off ja reilu 200 heppaa.
 • BMW 530 dA -00: vakio 180hv/343Nm, muutettuna 225hv ja 457Nm. Automaatilla ei saa huippuvääntöä mitattua koska veto aloitetaan n. 2200-2300 rpm:stä jossa turbiinin lukko menee päälle ja ahdot on täysillä vasta lähempänä 3000 rpm:ää. Ei savuttanut vielä noilla tehoilla yhtään, hyvä yksilö.
 • Hyundai Santa Fe 2.2 CRDiA -06: tehoa lisätty joskus talvella ja palautetta tuli 15.3. että pirun hyvin toimii ja kulutus tippui selvästi. Automaattivaihteisto toimii myös paremmin nyt.
 • Ford Transit 2.4 TDDI -03 125hv: muokatulla ohjelmalla kulutus tippui 13 -> 11 l/100km. Voimaakin alkaa olla riittävästi, katotaan vielä jos 2000 rpm tienoille voisi vähän lisätä niin jaksaisi viitosella mennä mäet ylös (laatikon kestohan se arveluttaa).
 • New Holland TM190 -05: Asiakas valitteli että koneesta puuttuu sitkeys peltotöissä ja se sammuu helposti auran vedossa jos kierrokset pääsee laskemaan 1200 rpm tienoille. Ohjelmasta löytyikin aika selkeä syy tuohon käytökseen, oikea päästökuoppa, ja se tietysti korjattiin ja samalla vähän maksimivetoja lisää. Laskennallisesti lisäteholla 270 heppaa ja vääntöä 1000Nm välille 1400-1800rpm.
 • Honda Accord 2.2 iDTEC -09: vakiona 158/358 ja muutettuna 187/405.
 • Valtra N141 -09: laskennallisesti 195hv ja 740Nm. Pikku savutöpsyn antaa 1 000- 1 200 rpm, ylempänä ei mitään. 
 • Valtra N141 -07: EGR-kyhmyt poistettu omistajan toimesta ja mäkivetotestissä vakiosoftalla pärjäsi ohjelmoidulle 142 Versulle ja em. 141:lle häviten nopeudessa vain 1-2 km/h. 26.3. mitattu Agritekin penkissä vakiosoftalla tappiteho 137,9hv. Muutetulla softalla tappiteho 174,3hv, joka Valtramiesten mukaan vastaa 200hv moottoritehoa.  Maksimivääntö nousi ohjelmamuutoksella 135Nm. Yhtään ei antanut mustaa tehonmittauksessa.
 • VW Crafter 2.5 TDI pitkä ka. 163hv: Vakiona ei päässyt paikaltaan liikkeelle ilman kierrosten nostoa kaasulla ja tarkkaa kytkimen käyttöä. Myös maantieajo tuskaista kun kuutosella kierrokset n. 1800-1900 eikä voima riittänyt kuin tasaisella ajoon. Muutetulla ohjelmalla saatiin molemmat epäkohdat korjattua, lähtee paikaltaan kun kytkimen nostaa ja jaksaa mennä kuutosella esim. Haminalahden ison mäen ilman rutinoita. 
 • Volvo FM12 -99 380hv: Nosteltu teho n. 460 hv  ja vääntöä 2400Nm. Maksimiahdot nousi vakiosta 1,5:stä n. 1.8-1.9 bariin, eli hukkaportittomalla vakioahtimella aletaan olla jo aika limitissä. Näissä 12-litran Volvoissa on virittäjille 'mukavia' sudenkuoppia, jotta jos ei osaa muuta kuin nostaa väännönrajoittimet niin kannattaa melkein jättää tekemättä.
 • Valtra N121 -09: samat voimat kuin edellisessä -09 121:ssä ja suunnanvaihdossa ei enää tuuskahda.
 • Valtra T190 CR -06: n. 260hv ja 1100Nm: viljakärry perässä ylämäkeen vakiona 41km/h ja voimistettuna 50km/h. Ajo on lietekärrin vetoa 24km suuntaansa ja tie mäkistä.
 • Ducato 2.8 JTD -03: 92mm3/isku syöttöä. 
 • BMW 525d -05: 228hv ja 510Nm, vakioahtimella ei enempää tule.
 • Audi A4 ja A5 3.0 TDI CAPA: molempiin 80-85 mg syöttöä 2000-4300rpm, eikä tarvii duraatiokarttaan koskea. Lambda menee jo 1,1 tai vähän alle, mutta EGT jää alle 900 asteen ainakin nelosvaihteella. 
 • BMW 535dA: vakiona 272,8 hv ja 560Nm. Muutettuna 340hv ja 650Nm, ei savua eikä duraatiohuijauksia. 340hv tulee 85 mg:lla per isku :). Tuntuisi että Audistakin tulee yli 300hv jos toteutuu yli 80mg@4300 rpm.
 • John Deere 6830 Premium:  EGR suljettu ohjelmasta ja laipalla. Tehoa n. 230-240 hv moottoriin ja vääntöä 960Nm. Riittää harjaushommiin... jossa kulutus tippui ekalla tankillisella mitattuna  10%. 
 • JD 6530 Premium: ulosotosta vakiona 95hv. Sitten EGR ohjelmasta suljettuna 102hv eli 7 hv lisää pelkästään moottorin hengitystä parantamalla! Softaa muokattiin edelleen ja mitattiin 152 hv. 
 • JD 6830 Prem x2, toisesta otettu boxi pois ja ohjelmasta tappitehoa molempiin 190-200hv. 6630 Prem 160-170hv  ja 7430 Prem 'vähän enemmän'. Kaikista EGR suljettu ohjelmasta ja laipat ojennettu laitettavaksi seuraavassa huollossa.
 • BMW 320d -07 DPF: vakio147hv ja 325Nm. Muutettuna 195hv ja 395Nm. MHI:n ahdin on kyllä aika tapissa, siivet auki ja ahtaa reilu 1,6 bar.
 • VW Passat AVB: vakio 108hv ja 254Nm, muutettuna ja kova vp + 240mm kytkin, 142 hv ja 355Nm.
 • VW Passat AHU: stg2 suuttimet, GT15/20 ahdin, 149hv ja 342Nm.
 • Ylempänä tehty JD 6630 Premium mitattu, tuli 171hv tapista eli aika hyvin osui tehot pyydettyyn ihan laskemalla.
 • Toukokuussa -12 on ollut kovasti töitä autojen ja traktoreiden parissa mutta tänne ei ole tullut laitettua päivityksiä muutamaan viikkoon. Nyt on kuitenkin mainittava että Englantiin tein T171 Valtraan ohjelman ja kulutus tippui kolmen kolmimetrisen niittokoneen (mower) kanssa 6-8 l/h!! Nyt pystyy niittämään nopeimman alueen ykkösellä 15 mailia tunnissa :). Eli teoriassa niittävät 21,7 ha tunnissa heinää ja polttoaineen kulutus on 1,2 l/ha  (26 l/h).
 • Audi A4 1.9 TDI 85kw BRB: Vakio 123hv ja n. 300Nm, muutettuna 148hv ja 345Nm. Vakiona ahtoi väkisin 1,5 bar loppuun asti, ihme ettei ahdin ollut vielä hajonnut. Kaksi kierrosta pidennettiin ahtimen tankoa ja ohjelmasta ahtimen ohjauskarttaan reilua muutosta, niinpä ohjelmoituna ahdot pysyi max 1,3 bar @4000rpm. Että joskus näinkin päin.
 • MB Sprinter 315 CDI -07: DPF oli väärästä mittarilukemasta johtuen ajettu reilusti 'yli', ja suodattimet kuoret olivat palaneet puhki. Poistettiin suodattimen toiminnot ohjelmasta. Tupla-ahtimien paineita tiputeltu 0,2-0,3 bar matkavauhdista.
 • MB Actros 1835 -00 ja MB Axor 1823 -06 viritelty. Actros kiihtyi tyhjänä ennen 65, nyt 85 km/h samaan ylämäkeen. Virityskumppanina toimi Kalectro Ihodessa Rauman lähellä. 
 • Audi A6 3.0 TDI S-Tronic 2011: tehtiin Simpeleellä Hari's Garagen tiloissa. TP8/TP10 suojauksen ohitus ja ohjelmointi koeajoineen kesti n. 4 tuntia vaikka kerralla tuli valmista. Hienot on moottorin saundit ko. autossa... taitaa tulla osa kajareista.
 • VW Caddy Maxi 1.6 TDI DSG 2011: Taksiin vetoja lisää, n. 140hv ja 300Nm. 
 • New Holland TM190 -04: Alavetoja niin ettei hyydy mäissä. Savuakin alkoi pölläyttelemään, syöttöä on riittävästi.
 • Sisu R500 440hv -06: aiemmin tehtiin jo kerran ja nyt lisättiin vielä vetoja, n. 540hv ja 2600Nm. Kulutus tuntui tippuvan 3-5 litraa satasella.
 • VW Passat 1.9 TDI AVB: vaihdettu kova vp ja 240mm kytkinpaketti, sekä GT1749VA ahdin. Vakiosoftalla 107hv ja 249Nm. Muutettuna 154,5hv ja 361Nm.
 • Isuzu D-Max 3.0 TD -11, moottorinohjaus Transtron (made in Thailand): Vakiona pitäisi olla 163hv mutta ei lähtenyt kuin 150hv, vääntöä kuitenkin mukavasti 344Nm. Autossa ei ole mitään vikoja päällä että kai se vaan on noin alitehoiseksi säädetty. Ainakin ahtopaine ja ilmamäärä oli ihan ok vakionakin. Normaalimuutoksin saatiin irti n. 170hv ja 400Nm, ahtopaine lähes vakio eikä savutusta. Jokin kuitenkin rajoitti syöttöä eikä rajaa löytynyt. Koska potentiaalia tuntui olevan niin tehtiin duraatiokarttaan lopulta aika reilut muutokset ja saatiin 205hv ja 485Nm. Edelleenkään ei savuta ja kytkinkin tuntuisi hyvin kestävän.
 • Deutz M620 -12 traktoreita pari kappaletta viritetty niin että pystyy töitäkin tekemään. 
 • Fendt 820 Vario -11: vakio 203hv, muutettuna 253 hv Sigma-penkillä mitattuna.
 • Valtra T162e -11: FIN-Turbolta tuli heikon vakioahtimen tilalle mittatilaus-Garrett ja pantiin sitten vähän lisää voimaa kun ei tarvitse pelätä ahtimen hajoamista. Vakio CZ:ssa on 51/76 mm kompura. Turbiini on n. 60-millinen mutta kovin tukkoinen ja pakopesä vastaa n. 0,84 A/R:ää eli pienen livakka kun on vielä ilman hukkista. Uudella ahtimella mitattiin 225hv, ahtoja 1,24 bar. Taitaa olla liian iso pakopesä (a/r 1,15), kun ei jaksa pitää ahtoja kuin jonnekin 1200-1300 rpm ja sitten nyykähtää dynossa. Savukarttaa nostettu kuitenkin jo 20-50% vakiosta pikkupaineilla ja vähän pölläyttelee alhaalla. Edit: ennen Pääsiäistä turboon vaihdettu kaksi pykälää pienempi pakopesä, ahdot nousi max vajaa 1,5 bariin eli yllättävän vähän mutta sopivasti. Nyt on alhaallakin vetoja.
 • Seat Cordoba ALH: HFLOX W4 suuttimet ja ohjelma, ei muuta. Ensin tuli 162,5 hv ja 348Nm, mutta vähän tiputeltiin ettei vakio vnt-ahdin hajoa. Jätettiin 152hv ja vääntöä 330Nm.
 • John Deere 6930 Prem PQ: 286,6hv ja 1040Nm lisätehon kanssa. Ahtoja max 1,8 bar ja kulutus max 53 l/h. Hiukan jo meinaa lämpöjä nostella dynovedon aikana joten ruiskutuksen parametreja joutuu kokeilemaan suuntaan ja toiseen, että menisikö viileämpänä. Edit 5.4.2013: tässä oli tarviketermostaatit ja niiden vaihto alkuperäisiin tiputti lämmöt normaaleiksi. Nosteli lämpöjä ihan maantieajossakin noilla tarviketermareilla. 26.5.13 Joustoäkeen (lev. 6m) kanssa 22 km/h ja kulutus 44-49 l/h niin moottorinlämmöt 90-99C, ulkona +20-22C.
 • John Deere 6830 Prem AP: 258.6 hv ja 916Nm lisätehon kanssa. Tämä laite on ollut jo yli 2000h ohjelmoituna eikä ole ollut koko aikana mitään ongelmia, ei edes vikakoodeja ole pukannut mistään. Nyt menee reippaassa lumien ajossa 8-10 l/h.
 • New Holland T6080: vakio 158hv ja 692Nm ilman lisätehoa. Muutettuna 236hv ilman ja 244hv lisätehon kanssa, vääntö 1020Nm. Tässäkään ei tarvinnut suuttimien aukiolo l. duraatiokarttaan koskea.
 • JD 6530 Prem AP: 236hv ja vääntö rajoitettu 800Nm:iin välillä 1200-2000 rpm. 
 • Valtra N141 -06: 171hv@2000 rpm ja 650Nm@1520 rpm.
 • Audi A6 2.7 TDI -05: vakio 170hv/355Nm. Muutettuna 236hv ja 472Nm.
 • Claas Arion 430: vakio 74kW, muutettuna 94kW (Latvia).
 • Englannissa 6930 Prem pyörittää painepesuria ja ohjelmoinnin jälkeen kulutus tippui litran tunnissa. Kysellään vielä että paljonko nyt menee niin tietäisi prosenttierojakin sanoa.
 • Isuzu D-max 3.0 TDA -09: vakio 161hv ja 320Nm, muutettuna 197hv ja 420Nm.
 • Chrysler 300C 3.0 CRDA -05: DPF poistettuna 269hv ja vääntöä 3000 rpm kohdalla vajaa 550Nm. Sen alapuolella ei saa mitattua kun turbiini ei lukitu. 
 • Englannissa T191: Sigma-dynolla vakiona 193 hv. Asiakas toivoi 230hv ja eka mod antoi 239hv joka kelpasi. 
 • Englannissa MF 6495: Sigma-dynolla vakiona 203hv. Asiakas toivoi 240-245hv ja eka mod antoi 252hv. Taas kelpasi, ei tarvinnut muuttaa. Sisudiesel antaa vähän ylimääräistä 'hyvää' kun ennakot ja ruiskupaineet laittelee sopivasti...
 • JD 7530 AP -07: vakio 199hv, muutettuna 255hv.
 • JD 6920 CR: vakio 166 ja muutettu 226 hv.
 • JD 7430: vakio 178hv, muutettuna 241 hv.
 • JD 6820VP -02: vakio 86 ja muutettuna 162 hv. Vakiomittauksessa omistaja itse oli kaasumiehenä, ehkä siellä ei kaikki mennyt ihan putkeen...
 • Audi Q7 4.2 TDI -09: DPF off ja 85 mg syöttöä vaihtokohtaan eli 4200 rpm asti. Lambda 1 ja EGT yli 900C. Mukavat murinat. Ja kulutus kuulemma tippui.
 • Ducato matkailu 2.8 JTD -05: 92 mm3 syöttöä ja alkoi kiipeämään mäet viitosella ylös. 
 • Säädetty Opel Omega 2.5 DT varustettuna BMW:n 3-litraisella myllyllä ja 535d suuttimilla,  FIN-Turbon ahtimella, Ronin coolerilla ja Kansiviritys Kosusen kannella. Penkkiin ei vielä päästy mittailemaan.
 • Audi A5 3.0 TDI -09 CCWA moottorilla, ilman DPF:ää ja Marteliuksen turbo-back 3" putkistolla. Putkisto näyttäisi auttavan eniten pakolämpöihin (ja -ääniin). 
 • JD 7530 mitattu Nivalan (Procater) penkillä 252hv tappitehoa. Ylempänä olevat neljä jontikkaa on lähempänä moottoritehoa, niiden  jälkeen on penkkiä kalibroitu vielä.

17.-18.4.13 viritettyjä ja mitattuja, osa aiemmin viritettyjä:

 • JD 6830 AP: vakio 145hv, softattuna 211hv.
 • Valtra N101: vakio 102, softattuna 151hv.
 • Deutz M620: vakio 138 ja softattuna 168hv. Edit: 26.5. löytyi vielä softasta uusia juttuja ja nyt alkaa äkeet kulkea kunnolla eli saatiin tehoa lisää.
 • JD 6320 VP: vakio 77hv, softattuna 114hv.
 • JD 6520 CR: 205hv. Piti rajoittaa 1400-1700 rpm välillä ettei ulosoton pakka luista.
 • Valtra T170 CR: 251hv.
 • Case Puma 195: 259hv.
 • JD 7430: 260hv ilman lisätehoa ja 290hv lisätehon kanssa.

Englannista JD 6630 Premium asiakaspalautetta:

 • A month on... fuel use is down by at least 3-5l /hr, the increase in torque especially under 1500rpm is unreal; she'll happily pull 5f's at 1300rpm 3 gears up whereas I had to have 1700 on the dial before, just will not die off now, just keeps pulling and pulling right down to tickover. Sits at 80degC under all loads & no danger of burst egr cooler or seized valve any more, and zero soot from the stack. Dyno'd @ 168hp on the shaft. Anyone with a 30 series, this is the best money you will ever spend.
 • MF 8680 DynaVT: vakionahan tässä on 340 heppaa. Ohjelma muutettu n. 390-400hv ja 1650Nm arvoihin, mutta ei ole mitattu tehoja. Kulutus tippui pitkässä tankinvedossa 60 -> 54 l/100km ja pitkä ylämäki menee nyt täyttä vauhtia 54 km/h kun ennen hyytyi neljäänkymppiin.

13.-14.5.

 • JD 8330: vakiona 270hv tapista. Hiukan laitettiin lisää, ei oikein dynossa kapasiteetti riittänyt. EGR kiinni tästäkin ja ahdot tippui vakiosta 2,2:sta n. 1,5:een.
 • JD 6830 STD: vakio 132hv ja muutettuna 174hv.
 • JD 6420CR: vakio 108, muutettu 150hv.
 • JD 6620 VP: vakio 108, muutettu n. 170hv.
 • Deutz Agrotron 130 -04:  vakio 121hv ja vajaa 500Nm, muutettuna 174hv ja reilu 700Nm.
 • Deutz Agrotron 140 -04: vakio 141hv/640Nm, muutettuna 221hv/873Nm. Alkoi jo ilmanoton alipaine hälyttämään...
 • Valtra T190CR: nokasta hiottu patit pois ja vakiosoftalla 181hv tapista. Muutettuna 260hv laajalla alueella.
   

Pohjanmaalla 21.-22.5.

 • 6320 nosteltu n. 140 heppaan. Boksi oli ollut 6 vuotta kiinni mutta eihän se mitään ollut vaikuttanut.
 • ajeltiin 6140R:llä vähän Advisorin kanssa testiä ja mittailtiin ahtimen kokoa. Pieni on... katotaan myöhemmin minkä verran uskaltaa nostella tehoa.
 • pari T-Vallua suolle sopivaksi. Nokista oli hiottu ylimääräiset pois.
 • 6430:stä hiottiin ääntä nätimmäksi ja vetojakin lisää.
 • Viritettyyn 6830:iin myös kalinanpoistoa ja pientä fiksailua vetopuolelle.
 • T6080 n. 220 heppaan.
 • T171 vakiona 157hv tapista ja muutettuna 228. Ruiskutusta lisättiin 33% mutta teho nousi 45%. Jotain varmaan tapahtuu hyötysuhdepuolella kun tekee sopivanlaisia muutoksia...

  Oli mukava reissu, kiitoksia kaikille asianosaisille :-).

 

 • MB E200CDIA -06: AMG-suutinkärjet, muuten vakio-osilla softattuna 188hv ja 420Nm, AFR yli 15. Imusarjan läppien käyttövivusto ei toiminut ja läpät oli 'jossain asennossa' ja silloin antoi vain alle 150 hv kauhealla savulla. Kannattaa näistä W211 nelipyttyisistä katsoa ettei imusarja vuoda ja että läppäsysteemi on kunnossa jos ne on vielä paikoillaan. Läppien liikkumista ei mitenkään valvota eli ei tule vikakoodia.
 • JD 6210R menee nyt EGR suljettuna vakiota pienemmillä ahdoilla, tehoa on kuitenkin n. 40hv enemmän kuin vakiona. Turbon pyörimisnopeus on suunnilleen sama kuin vakiona, pitäisi siis kestää hyvin. Seurataan rehunteossa riittääkö alavääntö, sitä ei oikein tieajossa saanut testattua. Edit 10.6.: Neljättä päivää noukinvaunun edessä ja hyvin toimii! Kohina kuuluu pakoputkesta kun pakokaasun määrä on varmasti +30-40% vakioon verrattuna. Kyllä näitä R-jonnuja voi nyt alkaa tekemään ja EGR:n sulkemaan samaan malliin kuin 30-sarjassakin. DPF:n poistolle ei näytä olevan kiireellistä tarvetta, koska suodattimen aiheuttama painehäviö on hyvin pieni, vain 3-5 kPa eikä varsinaisia ongelmia käytössä näytä olevan. Mutta jatkamme tuotekehitystä asian tiimoilla.
 • Skoda Octavia RS PD TDI: DPF tyhjättynä vakio-ohjelmalla 182hv ja 372Nm. Muutetulla ohjelmalla 199hv ja 448Nm. Pakokaasun lämpö rajoittaa tehoa ylhäällä, 950C.
 • Deere 6150R: vakiona 150 hv ja lisäteholla 158hv. Ohjelmalla EGR kiinni ja armottoman ahtimen ohjauksen säätämisen jälkeen uskalti laittaa 200hv ja 210 lisäteholla, ilman että on suurempaa pelkoa ahtimen hajoamisesta.  Vääntöä oli vakiona noin 670Nm ja muutettuna 820-850Nm laajemmalla aluella kuin vakiona.
 • Scania 164 580: Autossa FIN-Turbon tekemä Holset ja joku tanskalainen ohjelma. Veto oli alhaalla kovin ohutta ja ylemmäksikin kaivattiin lisää. Tehtiin ohjelma uusiksi ja poistettiin suutinkarttahuijaukset. Ohjelmaa muokattiin pari kertaa ja aina välillä käytiin ajamassa testiä betonielementtikuorman kanssa. Asiakkaan kommentti oli että nyt vetää vihreälläkin alueella hyvin ja savun määrä on hyvin maltillinen, kuitenkin hieman tulee kun pikkuvaihteilla lähtee alhaalta vetämään. Isoilla vaihteilla max ahtopaine nousi 2,2 -> 2,7 eli voimaa alkaa olla, savua ei isoilla paineilla tule. Scaniasta alkoi kytkin luistamaan, vaihtavat paremman.
 • Isuzu D-Max 2.5 TD -11: vakiona 136hv ja 290Nm. Muutettuna 170hv ja 410Nm. Hyvin antaa voimaa ja ilma riittää kun AFR heiluu 18-19 paikkeilla.
 • New Holland T7.270 Tier4A: vakiona 223hv/240hv lisäteholla. Muutettuna 253/271 hv. Mitattu Englannissa Sigma-dynolla. Pientä lämpöilyä tuntuu olevan että liekö katti ahdistaa näissä.
 • Octavia RS TDI: vakiona 179hv/360Nm, muutettuna 197hv ja 420Nm. 1500 rpm tuli 40Nm lisää.
 • MB C200CDI -08 W204 OM646 evo: vakiona piikkiteho 148hv ja muuten lätty 260Nm. Muutettuna 180hv ja 385Nm.
 • BMW 320d -08: vakio 170hv/336Nm, muutettuna 200hv/412Nm.
 • Isuzu D-Max 3.0 TDA -09: hankala mitata luotettavasti rullilla mutta 0-100 ajasta lähti kuulemma yli 4 sekuntia.
 • Deutz Agrotron Mk3 135 -01: mittaillaan kun ehditään mutta vetoja tuntuu olevan.
 • New Holland T6080 -09: Englannissa, tuli much much better than aikaisemmalla boxivirityksellä, jolla oli mitattu 210hv.
 • JD 1410 Forwarder: mätästäjän veturista EGR kiinni ja hiukan lisää voimaa tiukkoihin paikkoihin. 
 • Valtra T191: Nivalassa Procater pyysi 260 heppaa tappiin ja eka modilla tuli 259hv. Kelpasi.
 • BMW 535d: DPF:n kera 337hv/676Nm.
 • Toinen BMW 535d: 333hv/642Nm.
 • Honda Accord iDTEC -08: jatkojalostettu lukemiin 197hv/439Nm.
 •  
 • JD 6150R Direct Drive: 208hv/ 1800-2000rpm ja 880Nm@1400rpm. Saatiin muutettua tehtaan tekemä alakierrosten pihinämoodi röhinämoodiksi. Tyhjäkäyntikulutus on tippunut vakion 3,3-3,5 litrasta ensin 2,5:een EGR sulkemisella ja ahtimen ohjausmuutoksilla ja sen jälkeen vielä -> 2,0 litraan/h kun saatiin tuo moodi muutettua. Pakopaine tippui esim. 1000 rpm täydellä kuormalla 2,5 kilosta 0,6 kiloon (!) ja vääntömomentti nousi vajaa 100Nm. Ensimmäistä kertaa näkee Jontikassa testerillä imusarjassa enemmän painetta kuin pakosarjassa :). Sama pihinämoodi vaivaa ainakin 6140R ja lievästi myös 6210R:ää.
  Updatea 27.8.: 6150R ollut paalaushommissa kuusi päivää, polttoainetta mennyt 700 litraa ja keskikulutus 12,5 l/h. Asiakas on erittäin tyytyväinen vetoon ja pieneen kulutukseen. DPF:n kanssa ei ainakaan vielä mitään ongelmaa.

   
 • Saab 9-3 1-9 TID -08: vakio 150,4hv/315Nm. Muutettuna 183hv/394Nm.
 • Valtra T163e SCR -12: vakio 161hv/670Nm, muutettuna 220hv/911Nm. Eco-napilla n. 50Nm enemmän vääntöä vakiona ja muutettuna.
   
 • MF 7615 SCR -13: vakiona näytti vain 140hv, dynon ja läppärin välikaapelissa oli pientä ongelmaa. Vääntö oli vakiona normaali 670Nm. Muutettuna 203hv ja 870Nm.
   
 • Valtra N141: nokan EGR-patit hiottu pois ja vakiona 140hv/580Nm. Muutettuna 181hv/ 754Nm.
   
 • Valtra T171 -11: melko uutena joku virittänyt 250hv/950Nm lukemiin. Tehtiin omat muutokset, mm. vähennettiin polttoaineen ruiskutusta 5% huipputehon kohdalta mutta silti tuli 255hv ja 990Nm. 1000-1500 rpm välillä tuli n. 100Nm lisää.
   
 • CASE Maxxum 125 -09 MC: vakiona 124hv/578Nm. Muutettuna 202hv@1900 rpm ja 870Nm, max vääntö 1300 rpm kohdalla äestys- ym. hommiin.
   
 • VW T5 2.0 TDI CAAC 140hv: vakiona 145hv/349Nm. Muutettuna 174hv/402Nm. Edit: auto kävi 3kk lastutuksen jälkeen hoidossa. Oli paine-eroanturin signaalipiuha poikki jostakin, paine-eromittaus ei toiminut ja DPF regeneroi jatkuvasti. Öljymäärä oli alkanut lisääntyä kun polttoainetta joutuu liikaa öljyn sekaan. Merkkiliike ei osannut tehdä mitään muuta kuin vaihtaa uuden anturin, mutta saatiin auto parin tunnin uurastuksella taas taipaleelle, vedettiin uusi piuha katkenneen tilalle.
   
 • Audi A3 2.0 TDI BKD: GT1852V ahtimella 197hv/400Nm.
   
 • Mitattu vakio MF 7624 SCR: 222hv/980Nm. Huipputeho 1900rpm kohdalla ja siitä tippuu melko nopeasti, 2100 rpm enää 194hv.
 • Valtra N141 -08: v akio 129hv/540Nm, muutettuna 177hv/680Nm.
 • MB Vito W639 109 CDI: vakiona 92hv/244Nm, muutettuna 174hv/399,9 Nm. Aika kivasti muuttuu.
 • VW Passat AFN: vakio 113hv/233Nm. Laitettiin HFLOX .250 suuttimet ja tehtiin ohjelma, tuloksena 159hv ja 325Nm. Ensimmäinen tankillinen matkapainotteista ajoa ja kulutus 4,2 l/100km. Ajotietok. näytti 4,5. Kovin tyytyväiseltä kuulosti asiakas.
 • Volvo V70 -09 2.4dA: vakio 167hv/343Nm. Ohjelmoituna 210hv/462Nm.
 • MB C200CDIA BE -10 OM651: vakiona mitattiin 160hv ja 362Nm vaikka pitäisi olla 136/360. Viritettynä 188hv ja 443Nm.
 • John Deere 6920 AP -07: vakiona 159hv/706Nm. Muutettuna 216hv/914Nm. Yli 200hv on välillä 1700-2150 rpm jotta perhosniitto pitäisi onnistua ensi suvena.
 • Valtra A93 -11:  vakiona 82hv ja 302Nm. Muutettuna 114hv/424Nm.
 • JD 7530 AP: 235hv/1025Nm tapista ilman lisätehoa, maksimivääntö 1200-1600 rpm. Ahtoja 1,6 bar. Ajettu testiä ahtimen piuhat irrallaan ja ohjelma muutettu niin ettei tule vikakoodeja. Jatketaan aiheen tutkimista.
 • Deutz Agrotron 150 Mk3 -02:  vakiona 135hv ja 604Nm. Ohjelmamuutoksilla 208hv/850Nm.
 • JD 6150R DD: viimeisillä säädöillä 230hv/920Nm tapista, testerin lisäteholla 240hv. Esiruiskutus on käytössä vain lämmityksen aikana että käy nätisti. Muuten pelkkä pääruiskutus käytössä, käyntiääni on sellainen työkoneeseen sopiva...  DPF:n kuormittuminen on normaalia tai pientä: ainakin paine-erosta laskettu nokikuorma on pienempi kuin käyttötuntien tai käytetyn polttoaineen perusteella laskettu. Täydellä kuormalla dynossa pako/ahtopaine menee alakierroksilla käsikädessä ja yläkierroksilla pakopaine max 2,2 bar kun ahdot 1,6.  Testattu välillä myös vakio-ohjelmalla ja tulos 148hv/649Nm. 2000 kierroksella vakio antoi 129hv ja kulutus 31 l/h -> 4,2 hv/l. Viimeisellä virityksellä antaa samassa kohtaa 229hv ja kulutus 48 l/h -> 4,8 hv/l !! Eli hyötysuhde on parantunut järkyttävän paljon. Ahtimen kierrokset vakiona max 112 krpm ja viritettynä 133 krpm. Valmistajan ilmoittamaan ylärajaan on vielä turvallisen paljon matkaa. Sen verran voi sanoa softamuutosten määrästä että noin 32 000 bittiä on muutettu.  Muutoksen suuruutta kuvaa se, että esim. 30-sarjassa näkee keskimäärin alle 1 000 bitin muutoksia eri viripajoilta ja Findiesel muuttaa niissäkin yli 3 000 bittiä. R-sarjassa siis kymmenkertainen määrä.
 • NH 7060 PC: vakio 217hv/890Nm, softattuna 252hv/1110Nm.
 • JD 6140R AP: vakio 129hv/579Nm, softattuna 200hv/849Nm. Tyhjäkäyntikulutus 3,5 -> 2,5 l/h.
 • JD 6115R AP: vakio 106hv/480Nm, softattuna 153hv/672Nm. Ensimmäinen nelipyttyinen R-Jontikka ja kyllä hieman joutui ekstramuutoksia tekemään vrt. kuutosiin. Kaikissa softatuissa R:issä on EGR suljettu. Kulutustuloksia: Aurausreissulla aiemmin tuntikulutus pyöri 9-11 l/h lukemissa ja nyt ohjelmoinnin jälkeen 7-8 l/h. Eli äkkiseltään näyttäisi että menee pian voiton puolelle.
 • Fendt 714 5,7L -06: vakio 135hv 640Nm, muutettuna 203hv/811Nm. Asiakkaan toiveen mukaan voimaa lisätty pääasiassa 1250-2000 rpm. Vakiona ahto- ja pakopaine n. 1,5 bar max. Softattuna ahdot max 2 bar ja pakosia 1,8.
 • JD 7530 AP -10: vakiona rätisee, kilisee ja savuttakin jossain tilanteessa, niinkuin monet viimeiset 30-sarjalaiset, nelipyttyisetkin. Asiakas halusi pääasiassa käyntiä nätiksi ja normaaliksi kuutoskoneen murinaksi ja softakarttoihin tehtiin tarpeeliset muutokset  toiveiden toteuttamiseksi. Voimaa lisättiin hyvin hillitysti ja tietysti kierrätys pois.  Pikkuinen aurauslenkki ajeltiin ja hienosti hiljeni moottori varsinkin pintakaasulla ja moottorijarrun jälkeen vetoa lisättäessä. Ylämäkiin nousi vauhti n. 10 km/h auran kanssa ja ahtopaine max. 1,3-1,4 bar.  Asiakkaalla toinen kone 6930, jonka piti olla menossa vaihtoon mutta uusia ajatuksia alkoi herätä senkin suhteen... ja tilaus tuli siitäkin. 7530 alkoi röpöttämään kylmänä/viileänä muutama päivä softauksen jälkeen mutta suuttimien pesu JD.n lisäainetta suodattimessa käyttäen korjasi tilanteen.  Aiempina talvina asiakas on käyttänyt lisäainetta suunnilleen kokoajan polttoaineen seassa mutta tänä talvena ei ollut vielä alkanut käyttämään.
 • Audi A4 2.0 TDI CAGC: vakiona 120hv/288Nm. Softattuna 167hv 348Nm. Tiellä antoi vielä muutaman mg:n enemmän eli 370-380Nm vääntöä.
 • Valtra T182D: vakio 169hv ja 779Nm@911rpm, ylempänä 700-730Nm vakiokäyrässä. Softattuna 223hv ja 863Nm@1505rpm.
 • Valtra T170: toisen firman tekemä vanha ohjelma mitattiin Procaterin dynolla: 218hv/887Nm, 2000 rpm kohdalla n. 215hv.
  Muutettiin ruiskutuspaineet ja ennakot paremmin kohdilleen ja lisättiin ruiskutusmääriä vain 2-3% välille 1300-2100 rpm ja muualta tiputettiin että tulee tasaisempi käyrä.
  Mitattiin uudestaan ja tulos: 246hv@1956rpm ja 956Nm@1683rpm. 
  Jos vertaa hyötysuhdetta 2000 rpm kohdalla niin vanhalla ohjelmalla tuli 51,2 l/h kulutuksella 215hv ja uudella ohjelmalla 52,9 l/h kulutuksella 245hv. Jos ajetaan esim. 150 hv teholla 2000 rpm niin uudella ohjelmalla polttoainetta säästyy 3,3 litraa joka tunti! 
 • Volvo FH 13 -06: Kuljetusfirman 'ongelmalapsi' johon ei ole tullut vetoja useammankaan lastuttajan toimesta. Nyt ECU aukaistiin, luettiin softa joka todettiin vakioksi. Tehtiin muutokset ja nyt kuuluu menevän mukavasti pintakaasulla ja ainakin yläkierroksilla on vetoja aikaisempaa enemmän.
 • Volvo FH16 610 -04: isoille pumppusuuttimille ja ahtimelle koitettu tehdä n. 1000 hv softaa. Tiedä tuosta mutta ahdot ainakin nousee jo aika herkästi.
 • Valtra T153HT -12: vakiona säälittävät 122hv ja 590Nm tapista ja ahdot käy yhdessä kilossa. Softaan tehtyjen pikkumuutosten jälkeen on mitattu 250hv/1000Nm -lukemia, ahdot max 1,6 bar. Tuossahan on vakiona hukkaportilinen ahdin jossa portti alkaa aukeamaan 1,5 bar ja kokonaan auki 2,5 bar kohdalla. Softan kehitys on vielä kesken. Edit 12.2. Tapista antaa nyt 263hv ja 998Nm. Yhtään jos laittaa enemmän niin railpaine tippuu kuin lehmän häntä ja vikakoodia pukkaa. Vaihdettu varmuudeksi uudet pa-suotimet ja logattu että siirtopaine pysyy hyvin 5 barissa. Voiko olla näin pieni korkeapainepumppu T153:ssa??  Varaosakirjan mukaan T133 ja 153:ssa on yksimäntäinen ja isommissa kaksimäntäinen pumppu, eli ei näköjään mopoilla mahdottomia.
 • John Deere 6140R AP: vakiona 136hv/603Nm. Softamuutosten jälkeen 227hv/915Nm. Ahtimen maksimiarvot nousivat vain hieman: pakopaine 2,3 -> 2,45 bar, ahtopaine 1,55 -> 1,65bar ja kierrokset 108 krpm -> 125 krpm. Ja pakokaasu ei enää kierrä.
 • Valtra T151 -10: vakio 137hv/580Nm. Softamuutoksella 210hv/900Nm. Polttoainetta lisätty huipputehon kohdalle vain 30-35%, loppu lisäteho tulee hyötysuhteen paranemisesta.
 • Valtra T153 SCR: Tuotekehitys jatkuu: tammikuun pakkaspäivinä on käytetty 44 ohjelmaversiota ECUssa kun on etsitty pakokaasun jälkikäsittelyyn liittyviä juttuja.  Vielä on paljon enemmän työtä jäljellä kuin tehtynä. Kuitenkin jotain tuloksiakin jo :). Tehtaan ohjelmasta löytyi myös pikku miina: jos nostaa tehoa/vääntöä normaalit 40-50% noista matalista lähtöluvuista niin voimaa tuleekin 80-100% lisää. Testerillä ja dynolla on todettu tämä voiman ja ruiskutusmäärän suuri epäsuhde. Suuttimien duraatiokartta joka on käytössä, on kalibroitu vakiota suuremmilta ruiskutusmääriltä väärin, joko vahingossa tai tahallaan. T153 on onneksi ainut 6-sylinterinen SCR-Sisu, jossa on tämä virhe tähän mennessä tullut vastaan. Nelipyttyisissä MF:issä on sama kartta muttei se ole välttämättä käytössä, karttoja on useita ohjelmassa. Että on se dyno joskus ihan hyvä olla :). Ja testeri. 
  Edit 28-30/1: Jostain syystä testi-Valtra ei ruiskuta ureaa enää ollenkaan ;). Saa nähdä ilmeneekö tätä ongelmaa jossain toisessa koneessa joka on koko ajan käytössä.
  Edit 9.2.: Kokeiltu työkäytössä T163eV:ssä ja kyllä pukkaa vikakoodia jos ei ureaa kulu. Jatketaan harjoittelua.
  Edit 19.2. T163eV tuntuu toimivan, ei vikoja. T153 mitattu pakopaine heti ahtimen jälkeen, täydellä 263hv teholla paine on max 0,3 bar, joka ei anna ainakaan välitöntä aihetta purkaa katteja tai muutakaan pois pakoputkistosta. Ehkä sitten jos ajetaan täydellä teholla koko ajan niin voisi olla hyvä suoristaa putkistoa.
  Edit 24.2. Oma T153 ja asiakkaan T163eV porskuttaa ilman oireita ja ureasäiliön pinta pysyy vakiona. Oma on herkistelty nyt niin että hieman näkyy putken päässä tummaa ennen kuin ahdot nousee ylös ja heti antaa täydet syötöt kun painaa lapun lattiaan. Vakiona viive oli useita sekunteja.
  Edit 15.3. T163eV:llä ajettu kuukauden aikana 90 tuntia ja 700 litraa polttoainetta, ureakulutus tasan nolla. Ei vikoja ja kaikki laitteet toimintakunnossa ja toimintavalmina.
 • VW T5 BNZ: muun softailun yhteydessä poistettiin lambda-anturi käytöstä kun oli rikki, eikä enää tarvetta sille. Kiitos Antille Kajaaniin avusta :).
 • BMW 530dA -05: vakio 219hv/525Nm, muutettuna 265hv/615Nm. Suodatin poistettu. Kulutus tullessa reilun 200 km matkalla 6,6 ja kotimatkalla 5,5  :).
 • JD 6430 STD: vakiona 90hv/380Nm, boksilla 109hv/450Nm ja softalla 126hv/515Nm. Softa jäi käyttöön :).
 • JD 6140R AQ: vakio 136hv/580Nm. Softattuna 216hv/ 874Nm ja EGR off. Alkaa mennä jo rutiinilla 6R:t. Tyhjäkäyntikulutus tippui 3,5 -> 2,1 l/h.
 • JD 1110D ajokone ja JD 1170E moto: molempiin total EGR delete eli töpseli irti venttiilistä ja vetoja lisää. Motolla alkoi tukkipuu kaatumaan 100-200 rpm pienemmillä kierroksilla kuin vakiona. Motossa vakiota suurempi hydepumppu niin tarvii voimaa.
 • JD 1270D moto:  EGR total delete onnistui myös tässä 9-litraisessa moottorissa. Voimaa ei tarvinnut lisää ja menee vakionakin tosi pienellä n. 11 l/h kulutuksella.
 • VW T5 Caravelle BNZ: 260 tkm mittarissa ja DPF delete. Kulutus tippui n. 1,5 litralla. 200tkm kohdalla nuo DPFt pitäisi vaihtaa tai tehdä jotain. 
 • JD 6920 AP -06: vakio 155/705, boksilla 183/775, softalla 213/915. 
 • JD 6140R DD: vakio 126hv/560Nm, softattuna 226hv/915Nm. Näkyy vakioissa 6140:ssä olevan jonkin verran eroa, tämä tosin vedettin vakiona vain kerran ja ei ollut vielä ihan normilämmöissä. 
 • Hyundai Sonata 2.0 CRDIA -07: DPF delete ja voimaa. BDM-laitteella tehty, OBD-flasherit lukee aika mielenkiintoisesti tuon ECUn...
 • MF 7616 Dyna6 SCR: vakio 162hv/660Nm, softattuna 217hv/929Nm. Paalikuorma mäessä vakiona 18 km/h, viritettynä 28 km/h.
 • JD 7530AP ja 6920 AP: leikattu vähän voimaa pois 1000-1600 rpm kun asiakas haluaa että nostaa moottorin kierrokset kiihdyttäessä ylemmäs. Huippuväännön kohta on nyt 1600 rpm paikkeilla ja 50Nm alempana kuin ennen.
 • JD 6150R keppi: vakio 141hv, softalla 213. Pohjanmaalla tehtiin, Procaterin Kimmo oli siellä päässä läppärin  ja dynon kanssa.
 • JD 6330 Prem keppi: oli viritetty ja löytyi sellainen EGR-sulku, joka pitää ahtimen johdinsiipiä kovasti supussa. Ensin näytti ettei EGR ole suljettu mutta tarkempi tarkastelu osoitti toista. Asiakas valitteli että ahtaa aivan liikaa ja turbo huokailee, ei ihme. Tehtiin ohjelma uusiksi, huokailut loppui ja on kuulemma herkemmän tuntuinen nyt.  Lukemat jäi n. 150hv ja 660Nm, pikkuisen tiputeltiin siitä mitä oli. Tämäkin tehtiin Procaterin kanssa.
 • JD 6150R PQ: Ensimmäinen R:n viritys Englannissa. Tähtäiltiin n. 210 hv:aan ja testimäessä joutui vakiona tiputtamaan D-alueelle ja nyt viritettynä tarvii vain yksi pikavaihde tiputtaa.
 • NH T7.185 AC: vakio 137hv/630Nm, softattuna 187hv/830Nm, tapista ilman lisätehoa.
 • Valtra N141: vakio 131hv 520Nm, softattuna 175hv 650Nm.
 • 2 kpl Case Puma 160: vakiona 157 ja lisäteholla 185hv. Softattuna asiakkaan toiveen mukaan 200hv ja lisäteholla 230hv.
 • Valtra T163D: vakiona 157hv ja tasaista 600Nm vääntöä. Softattuna ECO-napilla 225hv ja 980Nm. Ilman nappia 30 heppaa lisää.
 • VW Amarok 2.0 TDI: vakiona 161,5hv ja 385Nm. Softattuna 191hv ja 415Nm. 
 • Deutz Agrotron 120 Mk3: vakio 115hv/511Nm, softattuna 200hv/846Nm
 • JD 6830 AP: oli softattu kesällä -12 lukemiin 178hv/763Nm. Nosteltiin että jaksaa auraa ja alusterää työnnellä, uudet lukemat 218hv/842Nm. Samalla tehtiin kaikki päivitykset mitä tässä parin vuoden aikana on softaan keksinyt tehdä.
 • JD 6630 AP: hakkurin eteen lisättiin voimia 185 -> 217hv yläkierrospainotteisesti.
 • CASE Maxxum 115 SCR: Fromentilla mitaten vakio 108hv ja lisäteholla 127. Softauksen jälkeen 140hv ja lisäteholla 165, uudet lukemat on muutaman hepan sisään sen mitä asiakas pyysi. 
 • JD 7830: oli jo viritetty, antoi 238hv tapista. Pelkillä ennakko-, railpaine- ja EGR-muutoksilla nousi 247hv:aan. Sitten vähän lisää syöttöä niin saatiin lopulta 271hv ja 1100Nm kulutuksella 53 l/h. Tiellä max.kulutus tasan 58 l/h eli n. 300hv.
 • N 142D: vakio 131hv/554Nm. Softattuna 183hv/709Nm.
 • T171H -11: vakio 166hv/695Nm. Softalla 240hv/930Nm. Syöttöä vain 33% lisää ja teho nousi 45%. 
 • 2x CASE Puma 130 SCR: vakiona 135hv/160hv, softattuna 175hv/205hv. 
   
 • Valtra T153H: vakio 141hv/600Nm, softalla 225v/850Nm.
   
 • NH TS135A: jollain duraatiokarttavirityksellä 147hv ja reilut 600Nm, kunnollisella softalla 180hv/750Nm.
   
 • JD 6150R AP: vakio 142hv/600Nm, softalla 236hv/915Nm

 

Etelä-Savon kiertueella Vappuna -14:

 • JD 6930 AP -10: vakiona 151hv/630Nm, softalla 221hv/920Nm.
   
 • Valtra T171: vakiona 157hv/655Nm, softalla 251hv/961Nm.
   
 • Valtra T191: vakiona 186hv/769Nm, softalla 258hv/923Nm.
   
 • NH T7030 PC: toisen firman jäljiltä 231hv@1823rpm ja 1017Nm@1300rpm, eli voima melko pienillä kierroksilla. Tehtiin uusiksi niin tuli 264hv@2013rpm ja 1010Nm@1591 rpm. Yli 220 hv:n alue leveni vajaasta 400 rpm:stä vajaaseen 700 kierrokseen. Nyt näyttää kulutusmittarikin oikein ;-).
   
 • Valtra T151 -10 (vakiona Schwitzer): vakiona 133hv/574Nm, softattuna 221hv/966Nm. 50% lisää syöttöä ja 66% lisää tehoa.
 • JD 6430 AP: vakiona 109hv/443Nm, softattuna 140hv/571Nm.
   
 • JD 6920 AP: laskettiin  vääntö 1000->853Nm ja teho 221 -> 195hv. Oli joku laittanut vähän liikaa voimaa.

Keski-Suomessa:

 • JD 6620 VP AP -03: vakiona 82hv/353Nm, boksilla 98hv/425Nm. Tehtiin softaan muutokset ja mitattiin uudelleen: ilman boksia 166hv/690Nm ja boksin kanssa 181hv/739Nm. Jätettiin boksi paikoilleen niin saa tarpeen mukaan napista muuttaa tehoja.

Ja takaisin Savoon:

 • Valtra T151 -07: oli joskus joku softannut ja mitattiin 190hv/779Nm. Tehtiin softaan muutokset mutta ei lisätty yhtään syöttöä, tulos 211hv/802Nm. Eli 21hv tuli ilman eestä, saattaa vaikuttaa pa-talouteen ihan huomattavasti.
 • Valtra N141 -06: vakiona 135hv/575Nm, softattuna 169hv/667Nm.
 • MF 7480 -06 Perkins VP: vakiona 139hv/603Nm piikkinä. Softattuna 201hv/766Nm.

Pohjanmaan puolella:

 • Valtra N123V: vakiona 108hv/451Nm, softattuna 150hv/589Nm. Alta tuhannen kierroksen ei pystynyt yhtään lisäämään vakioon nähden, alkoi vaan savuttamaan, 400Nm jäi väännöksi 900-1000 rpm.
   
 • Valtra T193H: vakiona 176hv/765Nm, softattuna 242hv/909Nm. Urean kulutus nolla. Edit 24.5. Käytiin 19.5. lisäämässä sigmpower-tehoa, eli kun suolla ajetaan jyrsimen kanssa niin saadaan noin 1000Nm käyttöön ettei hyydy tiukoissa paikoissa. Alkoi olemaan jo aika miellyttävä. Samalla pantiin SCR-osasto kokonaan hiljaiseksi, koska antoi koodia NOxista ilman ureaa.
   
 • Valtra T151H -11: tämänkin joku käynyt kerran softaamassa mutta ei oikein miellyttänyt. Mitattiin 191hv/752Nm, ahtopaine 1,55 bar. Tehtiin uusiksi, tulos 232hv/897Nm, ahtopaine 1,6 bar. CZ-ahdin on ehkä aika tapissa.
   
 • Valtra T171H: sama softaaja tehnyt kuin edellisen, 218hv/905Nm. Tehtiin uusiksi muttei koskettu ruiskutusmääriin, tuli 244hv ja 930Nm ja nätti käyrä ilman kuoppia. Suolla ajettu joitain päiviä ja kulutus on tippunut eri kymmenluvulle. Edit 24.5. Turvesuolla 5 tuntia yli 25 asteen helteessä vaati yhden jäähdyttelytauon. Aikaisemmalla ohjelmalla olisi puhuttu noin kymmenestä tauosta samoissa olosuhteissa!

Ja Savossa:

 • 2 kpl JD 6330 PQ: vakiona 98-100hv/400Nm, softattuna 143-146hv/553-573Nm.
   
 • JD 6430 PQ -11: vakiona 106hv/435Nm, softattuna 145hv/550Nm.
 • MF 7620 DynaVT: vakiona 194hv/845Nm, softattuna antoi 1030Nm eli 200hv @ 1300 rpm, sitten paukkui navetalta sulake eikä saatu kestämään. Reilu 230hv antoi 1800 rpm:llä kun hetkellisesti kokeili, siinäkin paukahti sulake ennen kuin sai täysille rasitettua. Tiellä toimi ja antoi täydet syötöt ja vielä lisättiin niin että antoi 135 mg@1900rpm. Max ahtopaine nousi vakiosta 1,46 -> 1,84. Urean kulutusta säädettiin myös. Tämä on ensimmäinen 7000-sarjan DTM DynaVT joka on saatu toimimaan tiellä viritettynä. Muutaman päivän kylvöjen jälkeen tuli kulutustuloksia ja tippunut 10,2 -> 7,6 litraan. Tuntuu aika hurjalle mutta tällaiset oli asiakkaan laskelmat. Moottori pyörii kylväessä noin 1300 rpm.
 • NH T6080 -12: vakiona 147hv ja reilu 600Nm. Softattuna 220hv ja 934Nm.
   
 • Mitattiin K-järvellä 6140R AP joka aiemmin softattu. Antoi tasan 200hv ja 830Nm tapista, kahtasataa oli pyydetty.
 • Halsualla N141:een puhtia että kerkesi äkeen kanssa kylvämiehen alta pois. Ei  joudettu mittailemaan mutta sinne 170-180hv tienoille tappitehot.
   
 • Vetelissä pari JD 6x20 nelipyttyistä, 145hv tienoille ja vääntöä vajaa 600Nm.
   
 • Kalajoella oli kovat kinkerit pullinkitestipäivillä. Suu auki kateltiin.
   
 • Nivalassa Kimmo mittasi JD 7920 -05 vakiona 195hv/850Nm. Softalla 270hv/1030Nm tapista.
   
 • Myös Nivalassa JD 6620 VP:  vakio 82hv, softalla 160.
   
 • Alkaa jäädä autojen virittely vähemmälle mutta kuitenkin: Q5 2.0 TDI -10, syöttöä 80mg ja lambda 1,05 paikkeille. A4 CCWA Tip -09: 84mg ja alkaa jo herjaamaan railpaineen puutetta. BMW 330d -06: DPF off ja mukavasti vetoja.
   
 • Nivalassa Deutz M620 -11: vakio 134hv ja 570Nm, softattuna 205hv/770Nm. Tulee nätisti ilman mitään suutinkarttojen vääristelyjä, kun vaan löytää softasta kaikki limitterit.
   
 • Pohjanmaalla  'sätkäkone' eli risupaalain John Deere 1490 6,8l EGR -moottorilla. Vakiona sammui 20 krt päivän aikana kun ei jaksanut kunnolla paalata. Paaleja kertyi noin 140 kpl vuoron aikana ja tankillinen riitti juuri ja juuri. Softalla nosteltiin tehoja ja laitettiin EGR kiinni. Työteho kasvoi aika tavalla eli paaleja alkoi tulla 170-180 kpl vuorossa ja polttoaineen kulutus ei ainakaan kasvanut. Asiakas oli :) :).
   
 • Paalaimen edessä rämpi vakio JD 6420 AP ja pitihän se käydä voimistamassa. Virityksen jälkeen jaksoi paalata ylämäkeenkin mukavasti 540E-perällä kun vakiona oli tahmeaa 540:llä. Katellaan miten kulutuksen käy.
 • Nurmeksessa JD 1070D Eco3:een oli vaihtunut suurempi hydr.pumppu. Laitettiin vähän enemmän kuin tuohon aiempaan sätkäkoneeseen niin jaksoihan tuo jo aika kivasti haapatukkia pyöritellä ja sahailla. 
   
 • Turvesoille Pohjanmaalla ja Koillismaalla tehty muutamia uusia Valtroja T153-T213 silleen että menee yhdellä litkulla, voimaa piisaa ja kaasuunkin vastaa miettimättä.
   
 • MF 7499 DTM -10: ajossa kuluttaa max 56 l/h ainetta eli voima menee renkaille suunnitellusti. Samalla reissulla myös MF 7624 DTM viritetty ja muutettu yhdellä aineella toimivaksi.
   
 • JD 8330: vakio 266hv ja 1181Nm. Vanha viime vuonna tehty viri antoi 298hv ja 1307Nm. Nyt 14.8. tehtiin uuden dynon kanssa ohjelmaa uusiksi ja saatiin 358hv ja 1460Nm. Kierroksille 1750 rpm asti menee samaa käyrää vakion 939 SCR:n kanssa. Kulutus dynossa max 71,5 l/h ja tiellä 75,5.
   
 • Englannissa viritetty CASE 8010 -08 puimuri 400hv Cursor 10 -moottorilla ja EDC7-eculla. Asiakas sanoo että työteho kasvoi 30%:lla ja harmittelee ettei tullut viritettyä aiemmin. Ei tarvinnut suutinkarttoihin koskea eli ihan 'virallisilla' muutoksilla tehty ja kulutusmittari näyttää oikein. 
 • JD 6930 PQ: pientä säätöä vanhalle asiakkaalle: 268hv ja 1080Nm tapista ilman lisätehoa. Samalla poistettiin 1180 -vikakoodit ettei turhaan piipitä.
 • Fendt 716 -08: vakiona 153hv ja 670Nm, softattuna 207hv ja 916Nm. 
 • JD 6630 AP: oli viritetty 170hv ja vajaa 700Nm, tehtiin 215hv ja 800Nm.
 • Valtra T162eV -10 (Schwitzer): oli viritetty 167hv ja noin 700Nm, tehtiin 227hv ja noin 900Nm. Ulosoton pakka luisti ettei saatu mitattua kuin 1800 rpm:stä ylöspäin.
 • JD 6150R AP: keväällä viritetyllä ajettu nyt 600h 230hv tappitehoilla ja EGR suljettuna. Toimii hyvin, ei lämpiä, kuluttaa n. 5 l/ha perhosniitossa ja DPF:n on regeneroinut viisi kertaa, todennäköisesti aina tuntimäärän täytyttyä varmuuden vuoksi eikä oikeasta tarpeesta.
 • MB Vito 109 CDI -08: EGR deletoitu, ei anna rikkinäisestä venttilistä koodia mutta pistoke pitää olla kiinni kun muuten ei ahtimen askelmoottori toimi. Liekö samassa virtapiirissä vai joku älykkäämpi yhteys noilla.
 • Audi A4 CAPA man. -08: Finturbon ahtimella Motestin penkissä 326hv ja 697Nm. Näissä on aika paljon railpaineongelmaa max virityksillä. Pumppujakin on hajonnut.
 • Massey Ferguson 6475 Dyna6 -11 Perkins CR: vakiona 151hv ja 668Nm. Viritettynä 205hv ja 890Nm. Eka Perkins CR.
 • Fendt 930 -09: vakiona 297hv ja n. 1200Nm. Viritettynä 373hv ja 1450Nm. Max kulutus 71,5 l/h. Eka 900 Fendt. 
 • JD 6150R AP Pohjanmaalla: vakio 140hv ja 632Nm. Viritettynä 235hv ja reipas 900Nm.
   
 • New Holland FX30 -04 Cursor 10: alkukesästä laitettiin lisää boforia kun ei kuulemma riittänyt edelliset voimanlisäykset. On sen jälkeen riittänyt, ei hyydy 'missään'. Pakosarja menee kyllä punaiseksi että talven aikana on syytä ottaa ahdin pöydälle ja tehdä siitä isompi tai vaihtaa kokonaan. Nykyahtopaineista ei tietoa, varmaan riittävästi kuten pakopuolellakin.
 • Audi A2 1.4 TDI ATL: 70 mg syöttöä laajalle aluelle. Noin 130hv ja 300Nm mutta ei mitattu kun dyno odottaa edelleen remonttia.
 • Hyundai Tucson 2.0 CRDI -06: DPF off ja reilu 70mg testerillä nähtynä eli n. 170hv ja 400Nm. Kytkin aika rajoilla.
 • MF 7480 Perkins CR DynaVT: vakio 140 hv, boksilla 207hv/880Nm, softalla 211hv ja reilu 900Nm. Boksilla ei pakosarja tahtonut kestää, katotaan miten softan kanssa käy.
 • Englannissa JD 6140R DD: n. 220hv ja 900Nm urakoitsijalle. Samassa pihassa 6830 ja 7530 joihin tietysti normihoidot.
 • Englannissa CASE Maxxum 140: vakio antoi 138hv/162hv. Toisella yrittämällä saatiin 165/185 jonka asiakas halusi, ensin meinasi tulla reilu 10hv liikaa sekä lisäteholla että ilman.
 • JD 6170R: vakio 163hv/700Nm, viritettynä 235hv/990Nm.  Näissä 170-210R:issä tapahtuu DPF poltto ainakin vakiona melko usein n. 30h välein. Pienemmissä kuusipyttyisissä saattaa mennä sata tuntia helposti. Joka tapauksessa aika turhaan polttaa kun ei  paine-eroa ehdi tulla nimeksikään.
 • JD 7820 AP: oli 'viritetty' 216hv ja 1000Nm lukemiin, max vääntö liian alhaisilla kierroksilla 1250 rpm kohdalla... tehtiin uusiksi alaterä+auraushommia varten 292hv ja 1222Nm/1600 rpm.
 • Mitattu kesällä -12 Findieselin ohjelmoima MF 7495 DynaVT: 277hv ja 1118Nm ja tänä kesänä viritetty CASE Puma 195 CVX: 250hv ja 1042Nm. Vakiosoftalla Puma antoi 180hv ja 825Nm.
 • MF 7624 DynaVT: koitettiin vähän mitä lähtee, tuli 313hv@1950rpm 1,75 bar ahdoilla. Siitä sitten miedonnus työkäyttöön 289hv@1900 rpm ja 1149Nm@1680rpm, ahtopaine 1,68. Vakiona toisesta koneesta mitattu 222hv/988Nm.
 • MF 7620 DynaVT: keväällä viritettiin mutta silloin ei sulakkeet kestäny dynottelua. Nyt 1.10.14 säädettin vielä pikkuisen ja mitattiin 283hv/1125Nm. Ahtopaine 1,86 bar max.
 • JD 5080R: vakiona 65hv/274Nm, viritettynä 105hv/415Nm.
 • JD 6420S Bosch VP: vakiona 97hv ja vajaa 400Nm, viritettynä 136hv/515Nm.
 • JD 6930STD: vakiona 135hv/610Nm, viritettynä 185hv/835Nm.
   

Pohjanmaalla leikkimässä 8.10.14:

 • Valtra T162eV: mitattiin jonkun pari vuotta sitten tekemä viritys ja antoihan se 302hv/1320Nm. Kuulemma savutti jonniin verran ja lämpöjäkin nosteli aika herkästi. Kattelin siinä säädöt paremmin kohdilleen mutta ruiskutusmäärät pidettiin samoina niin päästiin lukemiin 344hv/1370Nm. Vaatimattomat 42hv oli mennyt aiemmin savuna ja lämpönä ilmoille...  Älkääkä pyytäkö renkipoikien ajettavaksi tällaisia, en tee. ;-)
   
 • Deere 6830 AQ: pientä säätöä, 299hv/1100Nm ja lisäteho siihen päälle.

E-Savo 18.10.14

 • Valtra T170 CR: vaihdettu FIN-Turbon tekemä bolt-on Garrett-ahdin ja ensimmäisillä säädöillä 266hv/1100Nm. Vakio antoi 160/750 tuolla ahtimella. Vaikuttaa siltä että moottori hengittää paremmin kuin vakioahtimella olevat samanlaiset ja antaa enemmän voimaa samoilla syötöillä. Ahtopaine oli vääntöhuipun kohdalla 1 bar ja ylhäällä 1,5-1,6. 


 

 • New Holland T7.220: vakiona 165hv/740Nm ja lisäteholla 187/840Nm. Viritettynä 247hv ja reilu 1000Nm, lisäteholla n. 260hv.
 • Pari CASE Puma 200:sta varustettuna Iisalmen Turbohuollon ahtimilla. 307hv/1180Nm/55,5 l/h ja lisäteholla noin 330hv. Ivecon Tier4A moottori on kyllä paras moottori hyötysuhteeltaan, mitä on tullut mittailtua.
   
 • Deutz M420: 142hv/640Nm .-> 167hv/688Nm. Huono liikkeellelähtö on edelleen ongelma, drooppiin pitäisi päästä vaikuttamaan ettei ehdi kierrokset tippua liian alas ja sitten tuuskahtaa savun kera sammuksiin.
   
 • JD 6150M: vakio 136hv/600Nm, viritettynä 185hv/820Nm.
   
 • JD 6150M: kulkee eco-vaihteistolla vakiona 43 km/h, saadaan nostettua 50:een :). 
   
 • MB C320 CDI -07: syötöt nostettu vakiosta 65-80 mm3:sta noin 100:aan ja ruiskupaine 1600 -> 1750 bar. DPF paikoillaan, paine-ero 4-500 mbar ja pakosarjan paine max 3 bar. Ahdot edelleen vakiot 1,45 ja lambda 1,0 eli saattaa jo vähän nokeakin tulla. Turbo saisi olla suurempi/parempi.
   
 • Scania 124G 420: Raskashuolto Rautiainen teki suutinhuollon isommilla kärjillä ja softasta lisäiltiin voimaa. Ahtopaine nousi 1,6 -> 2,2 bar, hyvin lähtee alhaalta vetämään eikä savuta yhtään.
   
 • Scania R500: Rautiaiselta isot suuttimet ja Rapidin boksi ja vielä Findieselin softalla yläkierroksille vetoja kun on tiheävälitteinen auto. 
   
 • Valtra T203D: vakio 195hv/800Nm. Softattuna 255hv ja 1000Nm. Muutettu yhden litkun taktiikalle.
   
 • Renault Premium 320 DCI -02: nosteltu noin 420-heppaisen arvoihin. Kiihtyi ylämäessä 80:een kun vakiona jäi 65:een.
   
 • Valtra T193H: vakio 185/810. Kokeiltiin voimaohjelmaa 309hv/1120Nm, mutta jätettiin sellainen nätti 259/1050.
   
 • Valtra T151e -09: vakio 132/576, muutettuna 240/950.  Ruiskutusmäärä kasvoi 60% ja teho kasvoi 80%, mukava parannus hyötysuhteeseen.
 • Scania R500 -14: vetoja vetoja, ei hyydy mäissä.
 • Audi A4 BRD: poistettu DPF-poiston yhteydessä myös jälkimmäiset EGT-anturit pois käytöstä eikä tulee DPF efficiency -vikakoodiakaan enää millään. Pitää vielä paine-eroanturi koittaa naplata pois kun kerkiää.
   
 • Honda Accord 2.2 iDTEC -09: DPF poistettu ja vetoja. Alkuperäinen kytkin meinaa antautua, joutui rajoittamaan aika paljon voimia.
   
 • Scania R500 Euro3: Rautiaisen suuttimet, Rapid, Super Holset ja joku ohjelma niin savutti, kulutti, ahtoja 3 bar aika helposti mutta ei oikein kunnolla vetoja. Tehtiin softa uusiksi niin ahdot tippui 2,5 bar paikkeille, jopa alle ja savutus väheni paljon. Mutta vetoja tuli lisää...
   
 • Scania R620 Euro5: Rautiaisen merisuuttimet, FIN-Turbon Super Holset  #26 pesällä ja ohjelmaa muokattu aika paljon.  Testerin kanssa ajettiin tiellä ja ruiskutusmäärät sekä -ennakot toteutui suunnitellusti. Laskennallinen maksimivääntö 3700Nm@1200rpm ja huipputeho 908hv@1900 rpm, ahtopaine yli 3 bar 1500 rpm ympäristössä, MAP-anturi pohjaa. Yli 800hv välillä 1600-2300rpm. Ei tarvii Rapidin boksia enää ihan joka nyppylässä kytkeä päälle... auto on puuauto niin tarvii yläkierrostehoa ja omistaja itse ajaa ainoastaan. Edit: Monta kertaa on soittanut perään että on helppo nyt ajaa puuta metästä pois kun vetoalue on laaja ja voima riittää, ei tarvii Rapidia laittaa päälle :). Näitä joutuu varmaan tekemään lisää.
   
 • John Deere 6830 Prem AQ: 3050h ajettu traktori vakio VTG -ahtimella antoi 1,7 bar ahdoilla ja samoilla pakopaineilla 299hv. Kiinteä ahdin 1,8 ahdoilla ja 2 bar pakosilla 284hv. Sama ohjelma molemmissa. Kiinteä ahdin toimi alle 1250 rpm paljon paremmin, 1250-1700 rpm välillä, 250 heppaan asti aivan identtinen käyrä molemmilla ahtimilla.  Yli 250 hv tehoille pitää etsiä hieman isompi ahdin korvaamaan VTG. Mutta siis toimii! Kuvakin vielä alla.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 • 19/1/15: Softaa testattu vielä lisää ja 274hv/1190Nm tuli 1,9 bar ahto- ja samalla pakopaineella, 1900 rpm yläpuolella alkaa mennä pakopesä tukkoon. Ilma oli -8C ja korkeapainetta niin ahtaa enemmän kuin edellisellä kerralla 16.1.. Kulutus maksimitehon kohdalla 53,5 l/h eli ominaiskulutus on oikein hyvä. Seuraavat testit sitten jo eri ahtimella, sekin ilman hukkaporttia mutta väljemmällä pakopesällä ja kompura isompi.

 

 • 22/1: 6830-testijontikkaan vaihdettu erilainen kiinteä ahdin ja pesee mennen tullen vakio VGT-ahtimen samalla softalla:


Aletaan olla erittäin lähellä ratkaisua joka lopettaa turbohuolet 30-premium Deereissä!

23/1: Tässä alla vielä VGT-Delete ja päivän kovimmat säädöt  :-).Vähän huonosti näkyy kuvasta mutta 333hv ja 1269Nm tapista, muuten 6830 Premium mutta VGT-ahdin viskattu hallin nurkkaan häpeämään ja tilalle aivan normaali portiton turbo, sellainen hyvin mitoitettu ja samalla pakosarja vaihdettu sopivaan tehdastekoiseen.  Kuvaan piiretty myös ahto- ja pakopaine, jotka mitattu dynossa steadykierroksilla kuudella eri kierrosluvulla. Ahtopaine on läpi koko kierrosalueen reilusti suurempi kuin pakosarjan paine, parhaimmillaan 1500 kierroksella ahdot 1,73 kun pakopaine vain 0,95 bar! Eipä tarvii enää miettiä miksi VGT-ahdin on laitettu Premiumiin... EGR ei toimisi noin hyvin toimivalla normiahtimella ollenkaan.

 • 1.4.2015 kokeiltiin ylläolevaan isompaa ahdinta 60/68 siivillä. Paineet nousi 0,2-0,3 bar 'huonommin' ja vääntö jäi laajalla alueella n. 100Nm alemmaksi. Vain huipputeho oli täsmällleen sama eli 333hv. Eli ahdin pitää olla sopivan kokoinen!
   
 • Parista Komatsusta hiljennetty pissivehkeet. Samoilla opeilla kuin Valtra/MF traktoreista ja tuntuu toimivan.
   
 • MF 6475 ja 6480 Dyna6 2011/12 CZ-ahtimilla. Vakiona 150hv paikkeilla ja nosteltu 240 heppaan. 
   
 • Valtra T151e med HX35: vakiosoftalla 139hv ja 582Nm, ahtoja max 1,2 bar. Lisättiin 90-100% ruiskutusta + kaikki muut muutokset softaan niin tuli 322hv ja 1220Nm. Eli teho nousi 132% ja vääntö 110%. Ahtoja max 2,2 bar eli sopivanlaisesti. 
   
 • MF 8690 T4i -13: softan päivitystä -> 441hv ja 1760Nm. Dynossa ja tiellä kulutus 89 l/h eli DTM-rajoitukset ohitettu.
 • 'Juakon' Scania R500 kävi piinapenkissä ja olihan sitä voimaa jo ensihätään: DIN70020 normin mukainen teho 888hv@1750 rpm ja vääntö 4186Nm@1180rpm. Korjaamaton moottoriteho oli 918hv ja korjaamaton vetopyöräteho 802hv.
  Muutokset: Raskashuolto Rautiaisen suuttimet ja suuttimien+venttiilien säätö. Ja Findieselin ohjelma. Edelleen vakioahdin eli hukkaportillinen Garrett 75 mm kompuralla ja 80mm turbiinilla. 
  Kulutus on ollut viimeisen 8000 km aikana keskimäärin 54 tn painoilla 43,4 l/100km. Viimeisin reissu hyvässä maaliskuun kelissä 41,5. Omistaja on erittäin tyytyväinen ajon helppouteen ja matalaan kulutukseen.
   
 • 7/4/15: tuoretta kulutustietoa, pitkävälitteinen 1350rpm/85km/h (ei siis 1050/80) Scania R500 Euro3 ajaa betonielementtejä samaa reittiä. Kulutus ennen ohjelmointia 59 l/100km ja ohjelmoinnin jälkeen 44 litraa, siis 15 litran säästö... Ja tämähän ei ole mikään suutinkartoilla tehty silmänkääntötemppu ;). Pitkän ajan kulutuksen tiputus on maltillisempi 8 litraa mutta silti.
   
 • 13/4/15: Fendt 930 SCR: vakiona 273hv ja reilu 1100Nm, viritettynä 347hv ja vajaa 1400Nm.
   
 • 22/4/15: New Holland TM175: vakiona 170hv/700Nm, viritettynä 227hv/900Nm. Alkaa nämäkin vanhukset nyt onnistua kun on toimiva testeri ja jarrullinen dyno että näkee mitä tapahtuu. Vielä on yksi rajoitin softassa hakusessa, että saisi vääntöä vähän lisää.
   
 • 23/4/15: Englannista Deeren kulutustietoja: lietteen levityksessä 6830 ja 6930, vakiona piti joka päivä tuoda pihaan tankattavaksi kun ei ihan riittänyt kahdeksi päiväksi tankillinen. Nyt viritettynä tankillinen riittää kolmeksi päiväksi.
   
 • 23/4/15: Fendt 718 SCR: vakiona 161hv/715Nm, viritettynä 224hv/985Nm
   
 • 6/5/15: Deere 6105R AP: Findieselin oma testikone vakiona 95hv ja 410Nm tapista. Voimisteltiin 150 heppaan ja 650Nm jos vaikka jaksaisi kylvökonetta kiskoa perässä. Testaillessa tuli huomattua että ECU päästää ahtoilman lämmöt aika korkeiksi eli 57 astettakin näkyi eikä kovin terävää toimintaa näkynyt ahtoilman jäähdyttimen flektillä. Täytyy tuota vielä seurailla lisää.
   
 • 20/05/15: Muutamia kevään aikana vapautettuja hevosia
  NH T7.200 PC : vakio 158hv/728Nm, viri 219hv/991Nm
  Deutz TTV 1160: vakio 148/601, viri 216/851
  NH TM190: vakio 183/764, viri 226/934
  MF 6475 Dyna6 Perkins: vakio 150/634, viri 203/854
  Fendt 930 -09: viri vakioahtimella 373/1456, sama viri HX40 superilla 390/1457. Eli 17 heppaa pelkällä ahtimen vaihdolla.
  Valtra N141: vakio 128/522, viri 183/741.
  Valtra T173H: vakio 156/708, viri 249/983.
  JD 7920: joku viri 260/1109, Findiesel viri 304/1168. Vääntöhuippu ennen 1358rpm, nyt 1604 rpm, paremmin Autopowerille kärrinvetoon sopiva voimakäyrä.
   
 • 26/5/15 
  Valtra N103.3H5
  : vakiona 88hv/395Nm, viritettynä 118hv/488Nm. Pelkkä ennakon lisääminen toi lopuksi 10 heppaa lisää, todella myöhäiselle säädetty nämä EGR-moottorit. Tuli palautetta että multakärri tulee ihan kettuilematta perässä ja satuin ajelemaan yhtenä päivänä autollakin perässä niin eipä paljon mäissä hyytynyt kuormankaan kanssa.
  JD 6090MC: vakiona hurjat 68hv/333Nm, viritettynä 97hv/458Nm. Näissä MC ja RC -malleissa on hirmuisen pieni turbo, EGR:n sulkemista ei tee mieli edes ajatella. EGR käytössäkin on pakopaine puoli kiloa päälle ahtojen.
  Valtra T153H: vakiona 148hv/580Nm, viritettynä 226hv/920Nm.
  JD 6430 STD: vakiona 93hv/397Nm, viritettynä 135hv/559Nm. Aika maksimit mitä näistä on tähän mennessä otettu.
  JD 6140R AP: vakiona 142hv/640Nm, viritettynä 225hv/920Nm.
   
 • 15/6/15
  John Deere 7250R 9-liter: Vakiona antaa tapista 250-256hv ja 1100Nm. Ahtimena yksi Garrettin VNT, ahtopaine 2 bar ja pakopaine piikittää jopa 3 bar ja vähän ylikin. EGR-venttiili aukea kierrosten mukaan 1100 rpm alkaen ja lopussa venttiili on n. 85% auki, tasaten aika tehokkaasti ahto- ja pakopainetta parin kilon paikkeille. Ahdin pyörii vakiona max 110 krpm dynossa.
  Viritettynä ja EGR suljettuna tulee 305hv ja 1325Nm. Ahtopaine 2 kilon paikeilla 1400-1700 rpm ja siitä laskee lähelle 1,5 kiloa. Pakopaine menee 1700 rpm asti vain vähän yli ahtojen mutta sen yläpuolella pakopaine kasvaa aika nopeasti, 2000-2100 rpm on pakopainetta noin 2,5 ja ahtoja 1,5, vaikka siipien duty on alle 10%. Garrettin turbo on siis tehty EGR:n toiminnan takaamiseksi. Ahdin pyörii viritettynä max 120 krpm.
  Kokeilin myös pelkkää tehonnostoa pitäen EGR:n toiminnassa ja käyrä oli yläkierroksilla sama mutta jäi alle 1500 rpm alemmaksi kuin EGR suljettuna.
   
 • 11/7/15
  Ajosilppuri JD 7550i 13,5l: VGT delete ja EGR sulku. Ahdin vaihtuu perinteiseen koska siivet jumittaa, sitä ennen joutuu ajamaan siivet lukittuna sopivaan asentoon että ahtaa max 2,5 bar. Tehoakin nostettu että menee sujuvammin heinät kärriin.
  JD 7920: teho nostettu 201 -> 302hv ja vääntöä vajaa 300Nm lisää.
   
 • 8/2015
  Ajosilppuri 13 litran moottorilla ja yhdellä ahtimella. Vakiona max 95 l/h, viritettynä 130 l/h. Ahtoja 2,3 bar vakioahtimella jossa hiukan yli 70 mm kompura. Hiukan saa jo tarkkailla pakosarjan kuntoa kun ei ole pakolämpömittaria.
   
 • 7.9.2015
  Hyötysuhdevertailua: kulutus sama 48,5 l/h noin 2000 rpm:llä.  7530 (VGT-delete) hyvin säädettynä antaa tappiin 261hv kun 6150R antaa samoilla eväillä 227hv. Väitän että suurin yksittäinen syy on turboahdin ja sen toiminta noilla kierroksilla ja tehoilla. Moottoripuolella 7530:ssä on vakiona pari pykälää suuremmat suuttimet kuin R:ssä. Nokka-akselin eroista ei ole tietoa.
   
 • 10.9.2015
  Uusi Valtra T154 viritetty: vakiona 153hv ja 680Nm. Viritettynä 202hv ja 900Nm. Enemmänkin tietysti saadaan irti jos on tarvetta. Eroina edelliseen T153:een on sähköohjattu hukkaportti, joka mahdollistaa ahtopaineen säätämisen tilanteeseen sopivasti. Imupuolella on kuristinläppä joka näkyy toimivan ainakin pienellä kuormituksella kuristaen moottorin ilmansaantia ja tehostaen moottorin lämpenemistä. PA-puolella on iso pumppu eli sekin riittää isoille tehoille toisin kuin T153:ssa. Urean kulutus on täydellä kuormalla 4-5 kg/h kun T153:ssa oli 2-3 kg/h. Ohjelma alkaa olla jo tehtaalta aika kivasti säädetty ruiskutuspaineen, ennakoiden ja seossuhteiden osalta. Ahtopainekartoissa näyttäisi olevan testaamista, että saako parempaa hyötysuhdetta aikaan niitä muuttamalla.
   

15.9.15

Scania R620 säätöä mäkivetokisoja varten. Ahdin vaihtui suurempaan ja pakopesiä kokeiltiin erikokoisia että saataisiin toimiva kompromissi työkäytön ja maksimitehon suhteen. Saatiin pakolämpöjä alas noin sata astetta (jopa 150) ahtimen vaihdolla eli todella iso muutos. Tehoa vois olla noin 1000 heppaa ja vetoalue nyt 1200-2300 rpm. Katotaan miten toimii työkäytössä, että tarviiko saada toimimaan alempaa.

 

 •  
 •  

 

Kuva. Mikko asentaa eka versiota joka ei vielä ollut hyvä. Kerkesi tulla pimeä ennen kuin saatiin Kaania kisakuntoon.

 • 17.9.15
  Vanhus JD 7710, vakiona 160 heppaa ja hiukan kutiteltuna 276. Sähköinen rivipumppu eli kovin ihmeitä ei ohjelmalla voi tehdä. Silti ei tehty mitään pumppukarttaviritystä, jonka voi tehdä boksillakin.
   
 • 24.9.15
  Englantiin tehdään koko ajan Jontikkaa 30 prem ja R-sarja sekä CASEja. Mutta välissä joku Verkukin, MF 6485 Dyna6 Linnavuoren lihaksilla varustettuna. Nosteltu n. 230 heppaan ja kulutus tippui 16,4 litrasta 13:een tunnissa.
   

  

29.9.15
Uusi Valtra T144: vakiona antaa saman tehon kuin T154 eli 153-155hv ja vääntöä ihan alhaalla 700Nm ja laskee kierrosten mukana loivasti. Vakiolla jos haluaa ajaa niin T144 ajaa saman asian kuin T154... Testailin vähän että mitä tuosta saa silleen mukavasti irti niin kyllä 280 heppaa ja 1050Nm tulee oikein hyvällä hyötysuhteella, ja pakolämmöt aika järkevät, 40 sekunnin vedossa max 400 C ahtimen jälkeen. Kokeilin myös tiputtaa ahtopaineita n. 0,4 bar vakiokarttaa alemmas ja ainoa ero oli n. 50 C korkeammat pakolämmöt. Voimakäyrät pysyi ihan samana. 

Viime aikoina paljon puhuttua typenoksidia tulee urean kanssa putkesta 200 ppm ja urean kulutus max 6 kg/h. Ilman ureaa pakokaasun NOx-pitoisuus oli 1000-1600 ppm, alakierroksilla suuremmat lukemat kuin yläkierroksilla. Toivotaan että uuden mallin urealaitteet toimii. Jos ei, niin ratkaisut on nyt valmiina :).
 

 

 
 

Kuva. Uusi T144 kurittamassa dynoa tai toisinpäin.


Kuva. T144:n ahtimen mittailua ja ihastelua. Nykymuodin mukaisesti kompura on billettiä ja mukavan hoikalla navalla. Mutteria on koitettu muotoilla virtaviivaiseksi.

 

 • 6.-8.10. Konetehon Harri kävi hinaamassa dynokärriä pitkin Kainuuta ja Pohjois-Karjalaa. Traktorit sai taas uutta eloa että syksyn lietteenajot ja talven lumenauraukset sujuu vähän joutuisammin ja vähemmällä polttoaineella. Ehkä mainittavin oli CASE 6.7 litraisesta 322hv tapista 57,5 l/h kulutuksella. Ahtimena 'Iisalmi Special' HX35.
   
 • 22.10. Valtra T174A: vakiona 182hv normipuolella ja 189hv ECO-napilla. Viritettynä 275hv/1130Nm, vielä jätettiin nostovaraa jos tuntuu ettei riitä. 
   
 • 28.10. Valtra N101: vakiona 98hv/460Nm, viritettynä 156hv/640Nm. Valtra T171: vakiona 159hv/vajaa 700Nm ja kulutus reilu 33 l/h. Viritettynä 285hv/1070Nm ja kulutus max tehon kohdalla 2000 kierroksella oli 55-56 l/h. Valtrassahan jää aika paljon moottorin ja ulosoton välille voimaa verrattuna muihin, mutta silti ihan ok hyötysuhteella toimii.
   
 • 9.11. Testikone JD 6105R laitettu takaisin suunnilleen vakioksi. Kesällä ajettiin 375 tuntia DPF paikoillaan mutta paine-eroputket irrallaan. Tuona aikana ei tehnyt aktiivista regenetointia DPF:lle kertaakaan eikä ollut MITÄÄN vikoja eikä vikakoodeja koko aikana. Nyt on putket paikallaan ja paine-eromittaus käytössä, suodin on paine-eron perusteella vain vähän nokinen ja seuraava poltto käynnistyy normaalisti lähimmän muutaman kymmenen tunnin aikana. Kesän ajot oli oikeaa työtä, ei mitään pihassa pyöritystä ja siinä hommassa DPF ei tarvitse näköjään aktiivista regenerointia ollenkaan tai ainakaan kovin usein.
   
 • 27.11. Taas yksi viritetty kone tehty uusiksi. T162eV:stä tiputeltiin ruiskutusmäärää n. 10% mutta laitettiin muut parametrit kuntoon., kun oli ollut lämpeämis- ja pakosarjaongelmia. Silti tuli 350 heppaa tapista... jos joku aikoo tällaisesta tehdä oikein kovaa kampetta esim. pullinkiin niin eipä kannata muualta kysellä ;). 500 hepan tasolla aletaan puhua lähemmäs 100 hepan eroista riippuen miten softa on tehty ja kaikki voima mitä ei tule pyörille/tappiin niin tekee grilliä konepellin alla.
  Tehtiin myös MF 6485 -08 Sisu uusiksi, tehot nousi 250 -> 285 hv ja vääntöä reilu 1100Nm, suolle ensi kesäksi taloudellista voimaa.
16.1.2016: Valtra T234 Peat Edition by Procater/Findiesel. Poistettu palovaarallisia kalusteita ja kromia tilalle :).
 • 16.1.16: Valtra T193H kärsi eturauhasongelmista kesken kiivaan auraussesongin ja hommat meni ihan ureaksi. Käyty läppärin kanssa palauttamassa työkuntoiseksi ja samalla vähän lisää voimaa jottei jää lumet tien reunalle pyörimään.
   
 • 28.1.16: Nyt alkaa CASE/New Holland uudet Tier4b -mallitkin jo vähän taipumaan. Puma 165:sta vakiona 164 heppaa ja 194 hv boost-toiminnolla. Nyt on saatu nostettua 220 heppaan sekä boostilla että ilman. Vielä kun saisi boost-toiminnon pelaamaan viritettynä, mutta on se noinkin jo ihan toimiva kampe. Nämä ei vielä onnistu ohjaamon diagnostiikkapistokkeen kautta vaan ECU pitää aukaista pöydälle.
   
 • 9.2.16 'Juakon' Scania R500 Euro4 kävi toisessa dynamometrissa, 901 hv ja 4250Nm ja selviä pito-ongelmia. Suuttimet juuri huollettu uusilla kärjillä by Raskashuolto Rautiainen ja turbo by Herlevi. Suomessa ei taida olla +1000 hv dynamometria raskaalle kalustolle.
   
 • 9.2.16: Koneteho vaihtoi suuttimet Valtra T130:iin, vakiona n. 120 heppaa ja suuttimilla reilu 180. Softaa ei ole alettu noihin värkkäämään.
   
 • 17.2.16: Komatsu 911.5 T4i optimoitiin reilu kuukausi takaperin ja asiakas soitti hämmästyneen tyytyväisenä että kulutus tippui 13 -> 10 l/h.
   
 • 18.2.16: Taas sama R500 Scania dynamometrissa (Linnus Auto) ja nyt löytyi pitoa yhteen ainoaan vetoon ennen kuin renkaat kuumeni liikaa, tulos 1009 hv ja reilu 4450 Nm DIN-normin mukaan moottorista. Vetopyöräteho melko tasan 900hv.
   
 • 24.2.16: Valtra T193H viritetty reilu vuosi sitten marraskuussa. Kulutus on tippunut selvästi, sekä polttoaineen että urean, jota meni viime kesän piennarniitoissa enää 60 litraa kun edelliskesänä meni 180 litraa samoissa urakoissa. Todennäköisesti ruiskutuspaineen alentaminen järkeviin arvoihin pintakaasulla, ja seossuhdekartan rikastaminen ovat auttaneet noihin. 
   
 • 24.2.16: Fendt 700-sarja SCR: irroitettu johtosarjan liitin siitä kopin etupuolelta ja hyvin toimii. 
   
 • 24.2.16: Länkkäri 8800i käyty palauttamassa työkuntoiseksi, ei enää virtsankarkailua.
   
 • 1.3.16: Fendt 720 SCR: ajettu vajaan viikon aikana 30 tuntia maakärrin vetoa ym. oikeita töitä SCR-liitin irrallaan ja ei mitään ongelmia.
   
 • 1.3.16 Valtra T4 -sarjaan on tehdas laittanut voimarajoituksen 1. pikavaihteelle, eikä sitä pysty muuttamaan. Koitetaan laittaa sen verran reilusti aina voimaa ettei tarvii ykköselle asti tiputella...

 • 2.3.16: Jotain kummaa taas kehitteillä...
   
 • 14.3.16: Britanniassa JD 7230R: vakiona 230 heppaa ja viritettynä 289hv/1200Nm. 9-litraisesta tulisi kyllä paljon enemmänkin mutta vakioahtimella ei kauheita pysty ottamaan. Riittää hyvin kuulemma tuokin.
   
 • 20.3.16: JD 6140R vakioahtimessa kompura 48/72,5 ja turbiini 63/55. Oman testiraktorin 1400h ajetussa ahtimessa oli välystä niin paljon että kompurasiipi raapinut jo reilusti koteloon kiinni, ihme kyllä ei oikein huomannut vielä ajossa mitään. Mutta aivan oikeaan aikaan otettiin pois.
   
 • 30.3.16: Valtra T234: 289hv ja noin 1200Nm. 
   
 • 1.4.16: Aprillipäivän kunniaksi 6140R:ään  'RS'-speksit: 290 hv@2000rpm. Samalla kierrosluvulla kulutus 59 l/h, ahtopaine 2,04 bar ja pakopaine 1,84 bar. Joku saattoi jo arvatakin että ahdin on vaihtunut kiinteään ja samalla konehuone on muuttunut suunnilleen ylläolevan kuvan mukaiseksi. Polttoainepuoli on kuitenkin vielä täysin vakio. Vielä pientä säätöä ennakoihin ja ruiskutuspaineisiin ennen kuin vaihdetaan ahtimen pakopesä suuremmaksi. Sitten ehkä niitä isoja suuttimiakin...ihan vaan mielenkiinnosta. 4.4.16 uudet lukemat 301hv@1900 rpm ja 1225Nm pääasiassa soppaa lisäämällä. Ahtoilma kuumenee 75 asteeseen 40 sekunnin vedossa ja 1900 rpm jälkeen rajoittaa syöttöä. Pitää tutkia että joko coolerin tuuletin pyörii täysillä vai saako jotenkin ottamaan aiemin täydet. Cooleri saattaa tietysti olla mallia ontto eli rivaton mutta tutkitaan.
 • 4.4.16: Valtra N163V: vakiona 161hv ja 673Nm, viritettynä 187hv ja 769Nm. Näyttäisi vähän siltä että 1700 rpm yläpuolella alkaa ahdistamaan, hyötysuhde tippuu kierrosten mukana kovin nopeasti. 1600 rpm antaa 5,27 hv/l/h mutta 2000 rpm:llä enää 4,74. Voi kyllä olla että flekti huutaa yläkierroksilla täysillä, se ottaa 10-15 heppaa pahimmillaan.
  JD 6170R AP: viritettynä 222hv ja 930Nm. 
   
 • 5.4.16: Valtra T174 viritetty 282hv ja 1080Nm lukemiin kesän noukkari- ja lieteajoja varten. Tulipa katsottua miten Valmetissa ahtoilma lämpiää ja eihän se noussut dynovedossa kuin 43 asteeseen eli paljon paremmin toimii cooleri kuin mitä omassa R Jontikassa.
  Valtra T182V oli jo 'viritetty' 238 heppaiseksi ja kulutus oli 55,5 l/h... pientä säätöä ja samalla kulutuksella saatiinkin 273 hv eli 35 hv tai melkein 15% lisää :). Suurimmillaan tehoero oli 2225 rpm:llä 45 heppaa. Saattaa olla että ens kesänä ei helpolla lämpiä eikä hyydy niittokoneen edessä.
  Testijontikkaan vaihdettu suurempi pakopesä ja samalla Raskashuolto Rautiainen asenteli pakolämpömittaria niin nähdään miten lähellä on Jontikan inssien laskennallinen EGT vs. mitattu 'totuus'.
   
 • 10.4.16: S-Valtraan puhtia lisää että jaksaa lietekärrin viedä perille asti mukisematta: 391hv ja vajaa 1500Nm. Uudessa S:ssä on EGR jota näköjään käytetään viileällä moottorilla ennen kuin ureajärjestelmä on toimintavalmis. Lämpimällä moottorilla en nähnyt että EGR-venttilin asento olisi poikennut 0%:sta kertaakaan. Siitä ei siis ole lieemmin haittaakaan moottorin toiminnalle, päinvaistoin auttaa lämpiämään nopeammin.
   
 • 10.4.16: Testijontikkaa pyöritetty isommalla 1.22 a/r pakopesällä ja laitettu vielä ruutia lisää yläkierroksille: 323 hv@2080 rpm. Pakopaine menee ahtopainetta korkeammaksi juuri tuossa kohtaa. Ilmansuodatin ahdistaa jo 0,07 bar eli kohta pitää sitäkin muuttaa. Intercoolerin tuulettimen sain pyörimään koko ajan täysillä kun otti ohjausmokkulasta piuhan irti ja ahtolämmöt on nyt maltilliset max 45C tuossa kovimmassa vedossa. Kenno siis riittää ihan kohtuullisesti jäähdytykseen. Syötönrajoitus ei kuitenkaan aiemminkaan johtunut tuosta ahtoilman kuumenemisesta vaan jostain muusta.
   
 • 19.5.16: MAN TGX 540 Euro5: Huonovetoisella ohjelmalla oli pakolämmöt 620. Sitten kun löytyi kaikki rajoittimet ja saatiin ruiskutusmäärät hallintaan ilman duraatiokartan vääristelyä niin pakolämmöt helposti 750C ja maksimissaan 800C. Hyvin vetää ja alkaa olla ahtimen kapasiteetti käytetty suunnilleen loppuun. 
   
 • 20.5.16: Testijontikka 6140R Special on ollut pari viikkoa kylvötöissä 300 hepan säädöillä ja pienemmällä 1.00 a/r pakopesällä. Menee tosi kevyesti eikä mitään ongelmia. 21h ajeli putkeen ja vielä oli varttitankillinen polttoainetta jäljellä. Edit 9.6.16: 300h tuli kylvötöissä kuukauden aikana eikä kertaakaan mitään ongelmia traktorissa.
   
 • 20.5.16: Pissivaivainen Fendt 828 pelastettu takaisin töihin pellon reunasta. Traktoriin oli vaihdettu jo kolme pumppuyksikköä ja kaksi suutinta niin alkoi olla mitta täynnä. Enää ei tarvitse vaihdella noita osia. Englannissa on kevään mittaan tehty pari samanlaista toimenpidettä ja Suomessakin muutama, joukossa yksi 939.
   
 • 20.5.16: Englannista asiakkaan raporttia. Hänellä oli aiemmin meidän virittämä JD 7530 heinänniitossa. Ajeli sillä 12 tunnin päiviä 300l tankillisella ja niittovauhti tietysti reipas kun hyvin kulkee. Nyt on ollut uusi vakio JD 6195R samassa työssä, samoilla niittokoneilla, ja 300 litran tankillinen riittää enää 8 tunnin ajoon vaikka vauhti on 4 mph eli reipas 6 km/h hitaampi. 
   
 • 21.5.16: matkailuauto Fiat Ducato 3.0 MJET 160: vetojahan tuollaisessa on kivasti jo vakiona mutta aivan kauhea kaasupolkimen vaste, lähes mahdotonta päästä normaalisti liikkeelle ettei poukkoile kuin villi varsa kevätlaitumella. Skaalasin poljinkartat uudelleen ronskilla kädellä ja tuli mukavan rauhallinen.
   
 • 9.6.16: Jaakon Scania R500:sta säädelty 'ajon aikana', seuraten testerin näyttämiä etäyhteydellä ja Jaakon kirjoittaessa välillä uutta ohjelmaa sisään. Kulutus on saatu keskimäärin 58 tonnin painoilla alle 40 litraan satasella eli alemmaksi kuin koskaan aikaisemmin. Savutus on säädetty kokonaan pois ja voimaa on tullut mukavasti lisää: yli 4700Nm välillä 1100-1300 rpm ja 1000hv menee rikki noin 1600 rpm:llä. Ahdin jää pieneksi jossain 1700 rpm jälkeen, huipputeho on nyt 1030hv. Yksi mäntä oli leikkaillut kiinni, sekin voi vähän syödä huippulukemia. Ensimmäinen koneremontti on siis ajankohtainen reilusti yli miljoonan ajettuun moottoriin. Hupaisa juttu on sekin että Pösö 406 2.0 HDI ei pärjännyt lentävän lähdön kiihdytyksessä, ei mitään jakoja. Edit: heinäkuun lopulla edelleen menee alle 40 litralla satasen keskikulutuksella.
   
 • 9.7.16: Päivityksien kanssa ollut hiljaista kun taas yksi uusi malli tutkittu ja opeteltu eli JD 6155R: vakiona tapista 152hv ja 670Nm. Viritettynä 228hv/990Nm ja lisäteholla 245hv. Öljyt tulee jatkossa pysymään kirkkaampina eikä ylimääräisiä litkuja tarvii tankata. Ajellaan nyt pidempää testiä vielä ettei vaan tule turhia herjoja. Edit: 31.7.16 perhosniitossa parhaimmillaan 9,8 ha/h ja kuski todella tyytyväinen tehoihin, eikä ole ollut lämpöongelmia toisin kuin vakiona. Pidempään ylämäkeen kun täydellä kuormalla 52 l/h niittää niin alkaa piipittämään pakosarjan liian korkeasta lämpötilasta, mutta se on laskennallinen arvo ja aika varovaiseksi asetettu tehtaalla joten eipä syytä huoleen. Kertoo vaan siitä että vakioahtimella ollaan 'rajoilla'. Ureaa ei kulu, ei edes pumppu pyöri, eikä ole herjaillut kertaakaan mitään.
  Vertailuksi tuosta laskennallisesta EGT eli pakokaasun lämmöstä, tässä 6155R:ssä nousee 760 asteeseen 240-250 hv:lla mutta omassa 6140R:ssä se pysyy max 700C vaikka tehoa on reilusti enemmän eli 320 hv 2000 rpm:ssä. Ja mistä tuo johtuu? Siitä että 6155R:ssä on ahtoja 1,5 ja pakopainetta tuplasti eli 3 bar. Kun taas omassa ahtoa 1,9 ja pakopakopaine alle sen eli 1,8!. Pakokaasuja ei siis kummemin tarvii puristella ulos pakoputkeen ja ilmaakin tulee koneeseen enemmän, silloin lämmöt pysyy kurissa.
   
 • 31.7.16: Tässä kesän aikana tehty Irlantiinkin muutamia Scania R-sarja/MAN TGX/ Deere -ohjelmia ja saatu sieltäkin tyytyväisiä asiakkaita. Puskanetti toimii sielläkin.
   
 • 16.8.16: Valtra S352: viritelty pikkuisen vajaa 400hv tapista ja otettu EEM3-systeemistä temppuileva urealisäke pois käytöstä. Tämä onkin aika harvinainen tapaus, ei taida EEM3+ureaa olla muissa kuin tässä aikakautensa tehokkaimmassa S:ssä ja vastaavassa Fergussa. 

  Sitten 6155R hyvien tulosten innoittamana tehty myös 6175R ja 6215R, molemmat 250-260 heppaan ja litkut pois. Isommassa mallissa olevasta toisesta ahtimesta ei kamalasti hyötyä ole, mutta ehkä pakokaasun lämpö voi yläkierroksilla jäädä vähän alemmaksi samalla teholla, koska saadaan hiukan enemmän ilmaa koneesta läpi.

  Lappeenrannan mäkivetokisatkin on jo kuukauden päästä 17.9., niinpä ahdinhommeleita on taas testattu viime vuoden voittaja-autoon, Scania R920 :). Tavoitteena on saada alakierroksille lisää hönkää menettämättä ainakaan paljoa huipputehosta. Viime vuoden kisaturbo jätettiin pari kuukautta kisojen jälkeen hyllyyn odottamaan uusia koitoksia, koska se ei toiminut työkäytössä kriittisellä aluella eli 1000-1200 rpm riittävän hyvin. Nyt saattaa olla että on löydetty sellainen turbo jolla voi voittaa kisat ja ajella puuta pienellä kulutuksella. Softapuolellekin on löytynyt mukavasti uutta Jaakon ja R500 kanssa tehtyjen testien tuloksena. Edit 18.9. Uutisissa muutama rivi kisoista.
   
 • 1.9.16: Englannissa tehty Deere C670 puimuriin ohjelma kun siinä oli aiemmin joku tuningboksiviritys joka meni rikki. Nyt kunnon softalla menee 1,5 mph kovempaa ja kulutus selvästi alempi kuin aiemmin. Samalla tilalla jouduttiin sitten heti virittämään kaksi R-Jontikkaa ja yksi Fendt :). 16.9. saatiin lisää palautetta C670:stä: jyvälaarissa on selvästi vähemmän roskaa mukana kuin ennen, ilmeisesti erottelu toimii paremmin kun pyörimisnopeus on tasaisempi.  Olkirivitkin on kuulemma nyt suorempia ja tasapaksumpia ;).
   
 • 1.10.16: JD 6920S VP-pumpulla: asiakas oli vaihtanut vähän suuremmat Stanan kynäsuuttimet ja saatiin softalla irti reilu 230hv tapista ennenkuin tulee pumpun ohjainlaitteessa oleva ruiskutusmääräraja vastaan. Traktorissa on myös joku huijausboksi jolla tuota rajaa saa ohitettua, sen kanssa saatiin 257hv. Painemittaukset kertoi kyllä karua kieltä, ahtoja 1,5 ja pakosia jo 2 kiloa eli ahdistaa. Sitten vaihdettiinkin ahtimeksi vakion CZ:n tilalle Borg Warner ja painelukemat kääntyi oikeinpäin eli ahtoja 2 ja pakoa 1,5. Voimatkin nousi kivasti eli ilman boksia 255 ja boksilla 281 hv! Eli noin 25hv tuli pelkällä ahtimen vaihdolla lisää voimaa.
   
 • 5.10.16: kehitetty CNH Tier4a urean total delete eli koko systeemi pimenee kun ottaa piuhat irti pumpulta, aiemmin saatiin vain kulutus nollille. Meidän ratkaisulla ei tuhota moottorin diagnostiikkaa, eli edelleen tulee aiheelliset vikakoodit näkyviin. Toisenlaisiakin ratkaisuja on tullut valitettavasti vastaan... 
   
 • 10.11.16: Oma testijontikka 6140R DD sai isommat suuttimet, kiitokset vaan Kannuksen suuntaan :). Uudet suuttimet mitatiin penkissä että olisi 70% suuremmat kuin R:n omat vakiosuuttimet, ja sen mukaan skaalasin suutinkartat. Kone tärähti helposti tulille ja toimi oikein hyvin heti ensi startista lähtien. Lämmityskäytön ja tarkistusten jälkeen pikku koeajo ja eikun dynoon kiinni ja mittaamaan. Tehoa tuli vanhalla ohjelmalla vain suutinkartta skaalattuna 288 heppaa, eli hiukan vähemmän kuin vakiosuuttimilla. Sitten pientä kartan säätöä niin että tuottoeroksi tuli 60% ja jopa alkoi käyrät näyttämään samoilta kuin ennen. Nyt pitää saada polttoaineen siirtopuoli kuntoon että voi alkaa kokeilemaan millekä sataluvulle noilla suuttimilla päästään ja millaista turboa pitää omasta tai kaupan hyllystä katsella. Mitään pullinkikilpuria ei olla tekemässä mutta kun tuo aihio on monelta osin niin hyvä niin eihän sitä voi olla vähän kokeilematta. 
   

8.12.16: Hiukan ehtinyt säätämään testijontikkaa isoilla suuttimilla:


​​Vähän huonosti näkyy kuvasta mutta 432hv ja 1609Nm on tämän hetken lukemat. Dynamon brake out menee 100%:iin jo 1600 rpm kohdalla ja kierrokset karkaa hallitsemattomasti sen jälkeen, eli hv lukema on hiukan epätarkka. Täytyy saada jymäkämpi jarru Procaterilta vähäksi aikaa lainaan ;). 6140R:ään on siis vaihdettu isot suuttimet ja aivan tavallinen Borg Warner turboahdin sopivine tykötarpeineen. Ahtoja on noin 2,5 ja pakoset karkaa jossain 2000 rpm paikkeilla yli ahtojen, vähän pieneksi käy ahdin.

18.1.17 Uusi vuosi ja uudet kujeet. Isoa Deeren iT4 motoa tuunattu kovaan iskuun ja nyt hakkaa puuta 50m3/h kulutuksella 16 l/h. Max hetkellinen kulutus 69 l/h eli 350 heppaa on voimaa ja reagoi salamannopeasti kuormitukseen. Eli saa näistäkin aivan toimivaa kampetta tehtyä. Samalle asiakkaalle onkin tehty pari muutakin iT4 ohjelmointia.

18.3.17:
Testi-6140R:stä mittailtiin hiukan isommalla ahtimella ja pitävällä dynamometrilla 449hv ja 1670Nm mutta sitten kävi vähän huonot eli jarrun laipan ja akselin välinen hitsaus petti kovimman väännön kohdalla ja vähän aikaa kävi kova rytinä kun 300kg painoinen jarru pomppi vain toisen laakerin ja katkenneen akselin varassa dynokärrin sisällä. Kärri on vielä viikon-pari telakalla. On muuten aika ahdas reikä vakiocoolerin kylmän puolen liitoksessa, vain 30 mm. Siitä tulee kuitenkin 2.5 bar ahtoilmaa sen verran läpi että riittää savuttomaan 450 heppaan...

Euro-6 V8 Scanioita on nyt viritetty muutamia kymmeniä talven aikana. Pitkällisten testailujen tuloksena Euro6 softa alkaa olla polttoaineen ruiskutuksen osalta hallinnassa ja syöttöä saadaan halutessa vaikka 400 mg/isku (testerillä todettu) ja sillä luistaa osa R730 kytkimistä, osa ei. Vakiona maksimiainemäärä on 313mg R730:ssä ja reilusti alle 300mg pienempitehoisissa V8:ssa. Yhdestä autosta on on-line kulutusseurantaa ja hyvinkin luotettava vertailu osoittaa 7% alenemista polttoaineen kulutuksessa pelkästään softamuutoksilla. 

28.4.17: 
Irlannissa yhteistyökumppanin kanssa tehty ahdinkonversiot JD 6210R:ään ja Bateman Sprayer -ruiskuttimeen joka samanlaisella JD iT4 -moottorilla. Eli VGT ahdin kierrätykseen ja tilalle normiahdin, 6210R:stä otettu 300hv tapista ja ruiskuttimesta vähän vähemmän.

Englanti ja Skotlanti on saanut naatiskella Findieselin osaamisesta jo neljä ja puoli vuotta ja siinä ajassa on yli tuhat traktoria saanut uudelleen järjestellyt ykköset ja nollat moottorinohjauksen muistiin. 

1.5.17:

CASE Puma 240 CVX T4b: vakiona 230hv/980Nm ja lisäteholla 240/1000. Viritettynä koko ajan 278 heppaa ja vääntöä 1185Nm. 

CASE Maxxum 110 T4a: vakiona 104hv/445Nm ja lisäteholla 125hv/531Nm. Viritettynä koko ajan 166hv ja 675Nm.

 

2.5.17: NH T7070AC muokatulla ahtimella 298hv ja Puma 170 AC 245/275 hv.

 

3.- 4.5.17:

Irlannissa taas tapahtuu, Volvo L90G pyöräkoneeseen vetoja lisää ja vuotava EGR-jäähdytin saatu pois pelistä kun riittävästi rassasi ohjelmaa että saattoi tulpata EGR:n. 5.7 litran commonrail moottori jossa pikkuinen vakioahdin riittää yllättävän pitkälle. Vakiosäädöissään moottorista loppuu paras veto jo ennen 2000 rpm, nyt vetää 2200, joka auttaa paljon ajossa. Imusarjan paine tippui 1,75 -> 1,35 bar kun EGR tulpattiin. Kone alkaa tuuppaamaan rehua siiloon, katotaan onko asiakas tyytyväinen.

Ja Kimmo ajeli E-Pohjanmaalla pari päivää lenkkiä dynokärrin kera ja traktoreihin saatiin eloa että kohtapuoliin alkavat peltotyöt luistaa entistä mukavammin. Neljä R-Jontikkaa, yksi M, pari 30-sarjalaista, yksi 20-sarjalainen, Valtra N ja pari vanhaa T:tä, T6.160, MF 7485DVT. Reissu onnistui lähes täydellisesti, kiitos Teuvalle läppärin kiikuttelusta ;). Taisi dynokärrin pyöränlaakeri hajota pari kilsaa ennen kotipesää, ei onneksi aiemmin.
 

30.5.17

Irlannissa Volvo L110G, 7.8 litran koneeseen samanlailla yläkierrosvetoja kuin aiemmin pikkuveljeen. 2100 rpm:llä 102 -> 126 mg/isku niin alkoi tuntua jo aika hyvälle. EGR:ää koitettu sulkea myös mutta ei näyttänyt ihan koko ajan pysyvän kiinni.
Ja toisena koneena JD 7750i ajosilppuri: max 346 mg/isku, max kulutus 141,8 l/h ja ahdot pyörii EGR suljettuna 2,5 bar paikkeilla. Aletaan olla 700 hv lukemissa, jos ei jo vähän ylikin. Edit 20.6. VGT deletoitiin kun servo alkoi olla jo tiensä päässä ja siivet fiksattiin kiinteäksi niin että tyhjäkäynnillä ahtaa 0,04 bar ja täydessä vedossa 2,5 bar max. Tuosta jos veti siipiä kiinni että ahtaa enemmän niin veto huononi, eli pakopainetta varmaan jo liikaa. Ahdin pyörii nyt karvan alle 100 krpm. 

14.6.17

Valtra T214V, mitattu 305hv tapista kun alkuperäinen pilariputki poistettu ja tilalle suora putki. Vastavista vakiolla putkella olevista mitattu max. 285 hv. Pitää vielä jokin kone mitata samana päivänä sekä vakioputkella että ilman niin näkee varmasti minkä verran vaikuttaa.

22.6.17

JD 1170 iT4 moto, vakiona kulutti 16 l/h (joo tekee paljon runkoja/tunti) eikä tankillinen ainetta riittänyt aivan kahteen vuoroon, eli jälkimmäinen vuoro joutui usein lopettamaan hommat kesken. Optimoituna kulutus tippui 13-14 l/h välille ja nyt aine riittää reilusti kahteen vuoroon, koneen käyttö tehostui siis mukavasti. Moottorin lämmöt on selvästi alemmat. DPF polttoväli oli vakiona älyttömän tiheä 8-9 tuntia, optimoinnin yhteydessä muutettiin 70 tuntiin. Vaikuttaa aika hurjasti konepellin alla olevien komponettien lämpökuormaan ja niiden kestoikään.

7.9.18 autojuttuja (ei ole ehtinyt kirjoittelemaan reiluun vuoteen...)

A7 BiT CVUA: 102-105mg tulee syöttöä 2000-4200 rpm. Ei ole dynotettu mutta ei se kaukana 400 hepasta ole. Pakolämmöt nousee aika nopeaan 900:aan joten, ei pitkiä vetoja anna täyttä tehoa.

T6 CXHA 110kW Delphi DCM6.2: ohjelma hierottu viimeisen päälle, lambda 1,1 koko kierroalueen ja syöttöä max 77 mg ja 3500 rpm vielä 74mg. Jossain 185 hv paikkeilla ja 400+Nm vääntöä.

 

19.9.18

CASE Puma 165 CVX t4b: vakio 161hv ja 670Nm, lisäteholla 188hv ja 780Nm. Urea deletoitu ja piristetty lukemiin 237hv/998Nm ja lisäteholla 251hv/1090Nm. Tämä antaa ulosotosta 5,27 hv per litra polttoainetta, todella hyvällä hyötysuhteella siis, kuten CNHt yleensä. 

JD 6195R AP biturbo (eli vanhempi malli): vakio 184hv, viritettynä 260hv ja 1086Nm. Hyötysuhde parani 1800 rpm:llä max kuormalla jonkin verran, viritettynä tulee 4,90 hv kun vakiona tuli 4,62 hv per litra polttoainetta. Uudemmassa singleturbossa on vielä parempi hyötysuhde...

NH T7.250 PC t4a: vakiona ei nyt mitattu mutta viritettynä 277hv ja 1147Nm sekä lisäteholla 291hv ja 1179Nm. 

 

7.2.2019

Scania R580 Euro6: Rekkaveturi on pitkän matkan ajossa Euroopassa. Vakiona kulutus oli 44-45 l/100km, jota voi sanoa aika lailla suuren puoleiseksi. Ensin tehtiin pelkästään muutokset joilla tähdättiin pa-kulutuksen alenemiseen ilman että nostetaan maksimitehoa tai -vääntöä. Samalla huoltofirma muutti Opticruisen asetukset niin että se menee koko ajan automaatilla eikä kuski pääse tökkimään vaihteita. Näillä muutoksilla kulutus tippui samassa ajossa 37 litraan, testiajoa tuli 3700 km. Sitten tehtiin toinen muutos, jossa nostettiin maksimivääntö n. 3500Nm ja teho n. 700hv tasolle. Uusi 3000km testilenkki 44-47 tonnin eli isoilla painoilla tuotti tuloksen 32 l/100km. Omistaja on kuulemma aika lailla huuli pyöreenä. EGR ja Adblue on edelleen käytössä. 

 

20.2.2019

Toinen Scania R580 Euro6 rekkaveturi: Ajaa Suomessa ja Ruotsissa aika pitkää väliä ja jätettiin kaikki päästölaitteet toimintaan eli EGR, DPF ja SCR hoitaa että pakoputkesta tulee Euro6-normin mukaista tavaraa. Silti kulutus tippui seitsemän litraa per 100km ja kaikki ylämäet hävisi myös Ruotsin puolelta. Mukavaa että ovat jättäneet optimointivaraa tehtaalla ;). Scania-optimoinnit siis Savon Raskashuolto, Kuopio p. 050 3268400.

3.6.2019

Viritetty rehuntekokoneita, tällä kertaa ajosilppureita. Uuden karhea Claas 850 462 hv Mersun moottorilla jaksoi mennä vakiona 5,5 kilsaa tunnissa ja viritettynä laskennallisiin 585hv lukemiin laukkaa nyt 11 kmh. Toinen isompi masiina MANnin 24 litraisella V12 motilla nosteltiin 1200 hv tai vähän ylikin, haukkaa 219 l/h polttoainetta 1850 rpm:llä eikä saatu enää vaipumaan siitä ollenkaan.  Vakiona oli tosi tukkoisen oloinen ja max kulutus 160 l/h. 

NettiTieto Oy